Powiem szczerze, że na pomysł taki wpadłam dopiero jak pokroiłam żeberka.
A wyszły naprawdę przepyszneBędziecie potrzebować :
- żeberka
- miód - duża łyżka
- marchewka - 2szt
- pietruszka surowa - 2szt
- suszona natka pietruszki - 1 mała łyżeczka
- vegeta - według uznania
- pieprz
- czerwone wino - 3/4 szklanki
- olej do podsmażenia
- cebula - 1 duża
- czerwona kapusta ze słoika - 3 duże łyżki
Moje wykonanie :
Najpierw umyć żeberka i pokroić na kawałki, do garnka wlać trochę oleju , wrzucić żeberka, dodać vegetę, pieprz i suszoną pietruszkę.Żeberka wymieszać z przyprawami i od czasu do czasu mieszać do mementu aż się podsmażą
Wtedy dolać czerwone wino
Dusić w winie około 25 min, a następnie dodać marchewkę, cebulę, czerwoną kapustę i pietruszkę pokrojoną w plasterki
. Dusić pod przykryciem 15 minut a następnie dodać miód.
Całość dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu można dolać troszkę wody.
A oto moje żeberka podane z chlebem, ale oczywiście dobtym rozwiązaniem będzie ryż lub ziemniaki.
Taką potrawę polecam do zrobienia w KOCIOŁKU ŻELIWNYM na ognisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz