WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



poniedziałek, 21 grudnia 2009

MIODOWE ŻEBERKA W WINIE

Korzystając z okazji mojej dzisiejszej nieobecności w pracy wpadłam do kuchni i upichciłam  żeberka w miodzie i winie !
Powiem szczerze, że na pomysł taki wpadłam dopiero jak pokroiłam żeberka.
A wyszły naprawdę przepyszne

Będziecie potrzebować :
- żeberka
- miód - duża łyżka
- marchewka - 2szt
- pietruszka surowa - 2szt
- suszona natka pietruszki - 1 mała łyżeczka
- vegeta - według uznania
- pieprz
- czerwone wino - 3/4 szklanki
- olej do podsmażenia
- cebula - 1 duża
- czerwona kapusta ze słoika - 3 duże łyżki

Moje wykonanie :
Najpierw umyć żeberka i pokroić na kawałki, do garnka wlać trochę oleju , wrzucić żeberka, dodać vegetę, pieprz i suszoną pietruszkę.


Żeberka wymieszać z przyprawami i od czasu do czasu mieszać do mementu aż się podsmażą


Wtedy dolać czerwone wino


Dusić w winie około 25 min, a następnie dodać marchewkę, cebulę, czerwoną kapustę i pietruszkę pokrojoną w plasterki

. Dusić pod przykryciem 15 minut a następnie dodać miód.





Całość dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu można dolać troszkę wody.

A oto moje żeberka podane z chlebem, ale oczywiście dobtym rozwiązaniem będzie ryż lub ziemniaki.




Życzę wszystkim miłego gotowania i smacznego !
Taką potrawę polecam do zrobienia  w  KOCIOŁKU ŻELIWNYM na ognisku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz