WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



wtorek, 29 grudnia 2009

PIECZONA PAPRYKA - GRILLOWANIE ZIMĄ !



WITAM WAS KOCHANI….;0)

DZISIAJ KRÓTKA ZACHĘTA NA UCZTĘ Z GRILLA- NAWET W ZIMIE!
PRZEPROWADZIŁAM MAŁY WYWIAD WŚRÓD SWOICH ZNAJOMYCH Z PRACY I NIKT MI NIE ODPOWIEDZIAŁ,ŻE NIE LUBI GRILLOWAĆ.PORUSZYŁAM TEN TEMAT ,PONIEWAŻ PRZEGLĄDAŁAM PEWNE FORUM I BARDZO DUŻO OSÓB WYPOWIADAŁO SIĘ,ŻE GRILL ZIMĄ TO NIEWYPAŁ.

PRZECIEŻ NIE MUSIMY ROZPALAĆ GRILLA,ŻEBY ZROBIĆ JEDZONKO.SĄ TEŻ GRILLE GAZOWE I ELEKTRYCZNE,KTÓRE ŚWIETNIE NADAJĄ SIĘ DO DOMOWYCH EKSPERYMENTÓW,DLATEGO NIE PATRZĘ NA TO ŻE JEST ZIMA,A NA DWORZE -13 STOPNI TYLKO CHCĘ ROZPALIĆ TROCHĘ WASZĘ CHĘCI NA GRILLOWANIE! HEHEH

-PO PIERWSZE DANIA Z GRILLA NIE POTZREBUJĄ DODATKOWEGO TŁUSZCZU,A CO NAJWAŻNIEJSZE TŁUSZCZ SAM SIĘ WYTAPIA PODCZAS OBRÓBKI TERMICZNEJ

-NA RUSZCIE MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ WSZYSTKO-MIĘSA,WARZYWA,OWOCE MORZA,RYBY

-UWAGA! SMAK I ZAPACH NASZYCH POTRAW MOŻEMY POPRAWIĆ,DORZUCAJĄC DO ŻARU KAWAŁEK DREWNA WIŚNIOWEGO-WIEM TO OD DZIADKA I FAKTYCZNIE SIĘ SPRAWDZA

-NAJLEPIEJ JAK PRZED GRILLOWANIEM ZAMARYNUJEMY MIĘSO,PONIEWĄŻ SZYBCIEJ SIĘ UPIECZE

-DO GRILLOWANIA NA RUSZCIE UŻYWAJ WĘGLA DRZEWNEGO LUB DREWNA Z DRZEW LIŚCIASTYCH

-GRILLA ROZPALAJ BEŻ UŻYCIA ROZPŁKI,CZY NAFTY,PONIEWAŻ TAKIE ROZPALANIE WOLNE JEST OD RÓŻNYCH SZKODLIWYCH SUBSTANCJI

-POZOSTAŁOŚCI SPALONEGO TŁUSZCZU NA RUSZCIE DOKŁADNIE OCZYŚĆ PRZED PIECZENIEM,PONIEWAŻ SĄ ONE ŹRÓDŁEM TRUJĄCYCH SUBSTANCJI

JEDNAK ODBIEGAJĄC TROCHĘ OD TRADYCYJNEGO GRILLA,MOŻEMY UŻYĆ GAZOWEGO,KTÓRY MOŻE BYĆ DOBRYM ROZWIĄZANIEM DLA TYCH KTÓRZY MAJĄ SWÓJ OGRÓDEK I NAWET ZIMĄ NA TARASIE ,CZY PRZED DOMEM CHCĄ SKOSZTOWAĆ SOBIE SMACZNEJ KIEŁBASKI ALBO SZASZŁYKA,CHOCIAŻ OSOBIŚCIE O WIELE BARDZIEJ WOLĘ GRILLA TRADYCYJNEGO,W KTÓRYM TRZEBA ROZPALIĆ OGIEŃ.POTRAWY MAJĄ LEPSZY SMAK I AROMAT NIŻ TYCH PRZYRZĄDZANYCH NA GRILLU GAZOWYM,ALE JAK KTO WOLI I KOMU WYGODNIEJ TO POLECAM KAŻDY RODZAJ GRILLOWANIA I UROCZEGO RELAKSU W GRONIE ZNAJOMYCH !

DORZUCAM BARDZO FAJNY PRZEPIS NA PIECZONĄ PAPRYKĘ Z GRILLA,KTÓRA JEST WYŚMIENITYM DODATKIEM DO MIĘS
-4 STRĄKI CZERWONEJ PAPRYKI
-1 DUŻA CEBULA DROBNO POSIEKANA
-PAPRYKĘ PODSMAŻAĆ NA GORĄCYM GRILLU,AŻ SKÓRKA ZACZNIE  -CIEMNIEĆ.NASTEPNIE PRZEKROIĆ NA PÓŁ I USUNĄĆ PESTKI

DO TEGO ZROBIĆ SPECJLNY SOS:

-2 ŁYŻKI CZERWONEGO OCTU WINNEGO,
-6 ŁYŻEK OLIWY,
-PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI,SZCZYPTĘ PIEPRZU,
-1 ZGNIECIONY ZĄBEK CZOSNKU.
  WSZYSTKO WYMIESZAĆ RAZEM Z POSIEKANĄ CEBULĄ I POLAĆ CIEPŁE JESZCZE PAPRYKI!

 JAKO DODATEK DO MIĘS Z GRILLA –IDEALNE !!!!!!!!!!

poniedziałek, 21 grudnia 2009

OGNISKO.....RELAKSIK




OD NAJMŁODSZYCH LAT WIEMY CO TO JEST OGNISKO I ILE PRZYJEMNOŚCI SPARWIA NAM SPĘDZNIE CZASU NA ŁONIE NATURY,


DLATEGO ZACHĘCAM WSZYSTKICH,ABY AKTYWNIE SPĘDZAĆ WOLNY CZAS ,A PRZY OKAZJI SKOSZTOWAĆ PYSZNEJ KIEŁBASKI Z OGNISKA,KTÓRA SMAKUJE O WIELE LEPIEJ NA ŚWIEŻYM POWIETRZU NIŻ SMAŻONA CZY GOTOWANA TRADYCYJNIE W DOMU.


NIE TYLKO KIEŁABASĘ MOŻNA SMAŻYĆ NA OGNSKU ALE ŚWIETNIE NADAJE SIĘ DO TEGO KOCIOŁEK WĘGIERSKI,DO KTÓREGO MOŻEMY WRZUCIĆ DOSŁOWNIE WSZYSTKIE GATUNKI MIĘSA ORAZ WARZYWA!


NAJPROSTSZYM SPOSOBEM JEST OPRÓŻNIENIE SWOJEJ LODÓWKI ZE WSZYSTKICH


POZOSTAŁOŚCI WĘDLIN I MIĘSA .


MOŻE TO BYĆ PIERŚ Z KURCZAKA,WOŁOWINA,CZY NAWET MIĘSO MIELONE LUB RYBA!


NIE POTRZEBA WIELE WYSIŁKU.WYSTARCZĄ TYLKO CHĘCI I WYPRAWA W PLENER BĘDZIE UDANA! NAWET JEŚLI JEST TO LISTOPAD...HEHEH

OGNISKO BYŁO W POŁOWIE LISTOPADA, A POGODA NAM DOPISYWAŁA...;0)



NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA DLA TATY!

21.12.2009 MÓJ TATA DZISIAJ KOŃCZY 50 LAT!!! HEHEH



ALE DUCHEM JEST DUŻO DUŻO MŁODSZY!!!



ŻYCZYMY CI WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO,SPEŁNIENIA MARZEŃ,WSZYSTKIEGO CZEGO PRAGNIESZ.....

ZRESZTĄ WIESZ SAM....HEHE.;0)

KOCHAM CIĘ!

A MOJA KOCHANA MAMUŚKA ZASERWOWAŁA TAKIEGO SŁODZIAKA

MIODOWE ŻEBERKA W WINIE

Korzystając z okazji mojej dzisiejszej nieobecności w pracy wpadłam do kuchni i upichciłam  żeberka w miodzie i winie !
Powiem szczerze, że na pomysł taki wpadłam dopiero jak pokroiłam żeberka.
A wyszły naprawdę przepyszne

Będziecie potrzebować :
- żeberka
- miód - duża łyżka
- marchewka - 2szt
- pietruszka surowa - 2szt
- suszona natka pietruszki - 1 mała łyżeczka
- vegeta - według uznania
- pieprz
- czerwone wino - 3/4 szklanki
- olej do podsmażenia
- cebula - 1 duża
- czerwona kapusta ze słoika - 3 duże łyżki

Moje wykonanie :
Najpierw umyć żeberka i pokroić na kawałki, do garnka wlać trochę oleju , wrzucić żeberka, dodać vegetę, pieprz i suszoną pietruszkę.


Żeberka wymieszać z przyprawami i od czasu do czasu mieszać do mementu aż się podsmażą


Wtedy dolać czerwone wino


Dusić w winie około 25 min, a następnie dodać marchewkę, cebulę, czerwoną kapustę i pietruszkę pokrojoną w plasterki

. Dusić pod przykryciem 15 minut a następnie dodać miód.





Całość dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu można dolać troszkę wody.

A oto moje żeberka podane z chlebem, ale oczywiście dobtym rozwiązaniem będzie ryż lub ziemniaki.




Życzę wszystkim miłego gotowania i smacznego !
Taką potrawę polecam do zrobienia  w  KOCIOŁKU ŻELIWNYM na ognisku.

WEGETARIAŃSKI KOCIOŁEK PO WĘGIERSKU Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI


Kto nie je mięsa , niech nie narzeka! heheh.;0)
Jest dużo przepisów na dania, które nasycą nasze brzuszki bez dodatku mięsa !
A co najważniejsze - takie dania można również przyrządzić w kociołku myśliwskim na ognisku !

Na początek ziemniaki w kapturkach , wyczyszczone i zawinięte w folię aluminiową wrzucamy obok ogniska
(nie w sam środek ogniska ponieważ mogą się spalić).

Następnie szykujemy składniki:
- liście kapusty
- olej lub margaryna planta
- groszek
- cukinia
- pietruszka
- seler
- papryka zielona
- papryka czerwona
- szczypiorek
- cebula
- ziemniaki
- koncentrat
- pieprz
- vegeta
- majeranek
- śmietana do zup i sosów
- 0,5 l piwa
- papryka mielona ostra
Proporcje ustalamy według uznania ponieważ jedni wolą więcej papryki, inni np. marchewki.
Warzywa w miarę możliwości pokroić w talarki.
Kociołek myśliwski lub jak ktoś woli żeliwny stawiamy nad ogniskiem. Ścianki kociołka smarujemy olejem, wykładamy liśćmi kapusty i wrzucamy wszystkie składniki wymieszane z przyprawami, koncentratem oraz piwem. Wszystko ''dusimy'' ze sobą pół godziny i na sam koniec, po otwarciu kociołka dodajemy trochę śmietany.
Ziemniaki wyciągamy z ogniska i mamy gotowe danie !

KTO ZNA DANIE WEGETARIAŃSKIE Z KOCIOŁKA ŻELIWNEGO????


DLA SMAKOSZY ZUPA RYBNA

fot.pychotk


Zupę rybną , która pochodzi z Węgier przyrządza się z karpia i nazywa się Halaszle jednak wiele osób przyrządza tą wyśmienitą zupę z innych gatunków ryb i jest równie pyszna. Warunek jest jeden. Ryba musi być słodkowodna!
Ja przyrządziłam zupę rybną z dorsza.
-4 filety z dorsza
-2marchewki
-1pietruszka większa
-kawałek selera
-2kostki rosołowa
-2 ząbki czosnku
-krewetki koktajlowe(według uznania)
-papryka słodka mielona
-1cebula
-2 liście laurowe
-pieprz
-1 plasterek cytryny
-troszkę tymianku
-mąka

Marchewkę,pietruszkę,seler i ziemniaki kroimi w kostkę.Wrzucamy do kociołka i zalewamy bulionem z kostek rosołowych.Gotujemy.Filety kroimy w większą kostkę i po zagotowniu się warzyw,wrzucamy rybę,liście laurowe,cebulę,czosnek,krewetki,paprykę.tymianek i cytrynę.Wszystko razem gotujemy.Możemy doprawić do smaku vegetą.Zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w zimnej wodzie. I gotowe!!!!

niedziela, 20 grudnia 2009

PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWYM

fot.i-jedynka
-1kg piersi z kurczaka (ilość według zyczenia)
-kilka ziemniaków
-1 surowy ogórek
-2 zielone papryki
-2 duże cebule
- wędzona słonina
-4 duże łyżki śmietany
-2 pęczki zielonego kopru
-4 ząbki czosnku
-vegeta
-pieprz
-woda

Kociołek żeliwny wysmarować smalcem i wyłożyć ścianki liśćmi kapusty.
Cebulę, paprykę ,ziemniaki i ogórek pokroić w plasterki. Na dnie kociołka wyłożyć słoninę.Piersi z kurczaka wymieszać z vegetą, pieprzem oraz dużą ilością kopru. 
Wrzucić ogórki, ziemniaki, cebulę i paprykę . Najlepiej wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Czosnek zmiażdżyć , wymieszać ze śmietaną i wodą i polać składniki.
Teraz wystarczy tylko rozpalić ognisko, postawić  KOCIOŁEK i czekać aż mięso będzie gotowe.
fot.i-jedynka

PRZEPYSZNA ZUPA GULASZOWA PROSTO Z OGNISKA





Witam Was Kochani!

Dzisiaj wrzucam extra dobry przepis na zupę gulaszową!Sprawdzony oczywiście przeze mnie i moich znajomych!
-smalec do roztopienia
-4 cebule
-1,5kg mięsa wieprzowego lub innego
-bulion z kostki
-2papryki czerwone,żółte i zielone
-pomidory bez skórki-puszka
-0,5kg ziemniaków
-koncentrat
-pieprz
-majeranek
-czerowne wino
-papryka ostra mielona


Wrzuć do  kociołka  lub garnka trochę smalcu
Następnie kawałki mięsa (może być z łopatki lub wieprzowe)
Jeśli masz w lodówce różne rodzaje mięsa to jeszcze lepiej !
Gdy mięso trochę się podsmaży,wrzucamy drobno posiekaną cebulę czerwoną i białą, ale jak nie macie czerwonej to nic się nie stanie.
Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy  paprykę czerwoną, zieloną i żółtą oraz pomidory bez skórki i ziemniaki. Doprawiamy wszystko majerankiem, pieprzem i bulionem z kostki .
Dusimy wszystko w kociołku żeliwnym nad ogniskiem .Dolewamy czerwone wino dzięki któremu smak i aromat będzie jeszcze bardziej intensywny,ale nie zapomnij też o koncentracie.
Teraz już tylko czekamy aż składniki się uduszą i będą miękkie i zabieramy się do jedzenia !
SMACZNEGO...;0)

(juz nie mogą się doczekać....mniam mniam..;0)

SMACZNEGO!!!!!!!!!!

piątek, 18 grudnia 2009

CZERWONA PAPRYKA ZDROWA I BARDZO WAŻNA W KUCHNI WĘGIERSKIEJ

fot.wikipedia

W KUCHNI WĘGIERSKIEJ BARDZO WAŻNYM ELEMENTEM,CZY JAK KTO WOLI SKŁADNIKIEM JEST PAPRYKA W KAŻDEJ POSTACI-SPROSZKOWANA,SUROWA,MARYNOWANA CZY SUSZONA. MYŚLĘ,ŻE TO BARDZO DOBRZE PONIEWAŻ PAPRYKA JEST BARDZO ZDROWA

Jest łagodnym diuretykiem, często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi.
Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.
Wyciągi z ostrych odmian papryki zawierające capsaicynę znajdują zastosowanie w medycynie w postaci różnego rodzaju maści, plastrów i mazideł - wykorzystywanych w zapaleniu korzonków nerwowych, bólach goścowych, nerwobólach.
“Papryczane” leki są stosowane także wewnętrznie w atonii żołądka i jelit, niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach i zaparciu.
''Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać ''
Nasłyniejszymi i zarazem najbardziej cenionymi odmianami papryki są: sygietyńska i kolczańska. Najostrzejszą jest papryka czereśniowa. Owoce swą ostrość zawdzięczają zawartości kapsaicyny, im jej wiecej, tym papryka ostrzejsza.
Na Węgrzech istnieje ponad 1000 odmian papryki
Najostrzejsza papryka węgierska jest 100 razy mocniejsza niż paryczka chili, a zaledwie 1/100 łyżeczki jest w stanie tak mocno zapiec w gardle że litr mleka tego nie zneutralizuje!!!
Osobiście używam w swojej kuchni bardzo dużo papryki i szczerze ją polecam wszystkim którzy cenią zdrowie oraz dobrą kuchnię. Papryka ma wspaniałe właściwości zdrowotne i można ją stosować do finezyjnego dekorowania potraw.



ZUPA GULASZOWA Z BOGRACZA - PRZEPIS MAKŁOWICZA

fot.wikipedia
 BOGRACZ to rodzaj kociołka,w którym przyrządza się potrawy nad ogniskiem . Zawiesza się go na łańcuchu na specjalnym trójnogu, który z kolei rozstawia się nad ogniskiem.

Bogracz pochodzi z Węgier i szczerze polecam wszystkim książkę Roberta Makłowicza pt.SMAK WĘGIER,w której znaleźć można naprawdę przepyszne potrawy.
Jeśli jeszcze jej nie macie to sprawdźcie ten przepis,który właśnie pochodzi z ksiązki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier"
REWELACJA....;0)

Składniki


800 g wołowiny bez kości
50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
2 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 świeże żółte lub zielone papryki
1 duży pomidor
1–2 ząbki czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
600 g ziemniaków
1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
1 łyżeczka kminku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Opis przygotowania Słoninę wytopić w bograczu  nad ogniskiem (w domowych warunkach w rondlu). Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody, wrzucić drobno posiekaną paprykę, pokrojonego w ćwiartki pomidora bez szypułki i wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z białym pieczywem.

JAK WAM SMAKUJE?
KTO PRÓBOWAŁ?
POZDRAWIAM SERDECZNIE WSZYSTKICH SMAKOSZY!

czwartek, 17 grudnia 2009

ŻEBERKA PIECZONE W KOCIOŁKU ŻELIWNYM

Kociołek żeliwny  wykładamy liśćmi kapusty, wrzucamy ziemniaki pokrojone na 4 części i dodajemy przyprawę do ziemniaków.  Na to kładziemy wcześniej już przyprawione żeberka.  Następnie wrzucamy pietruszkę przekrojoną na pół oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Na to dajemy boczek i ponownie marchewkę, ziemniaki,  żeberka i cebulę . Przekładamy wszystkie składniki warstwowo aż do wykończenia zapasów posypując przyprawami i na sam koniec wykładamy wszystko ponownie boczkiem. Zalewamy litrem bulionu. Może być z kostki. Na sam wierzch kładziemy liście kapusty. Całość przykrywamy pokrywką i zakręcamy. Prażymy 1,5 godz.  Polecam zostawić żeberka na noc w lodówce przyprawione wcześniej vegetą, majerankiem i pieprzem.


- 2 kg żeberek
- 2 marchewki
- pietruszka
- por
- ziemniaki
- 0,5 kg boczku wędzonego
- cebula
- czosnek
- bulion lub dwie kostki rosołowe
- przyprawa do ziemniaków
- pieprz
- vegeta
- liście kapusty



















Te składniki w zupełności wystarczą,żeby zrobić świetne ognisko ! Gwarantuję,że goście będą zadowoleni
Jeśli chodzi o proporcje to najlepiej przygotować je według swojego uznania.

SMACZNEGO