WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



środa, 10 marca 2010

RODZAJE KOCIOŁKÓW ŻELIWNYCH

Jakie kociołki żeliwne możemy wykorzystać do przyrządzania przepysznych potraw z kociołka?
Wybór jest ogromny. Mogą różnić się pojemnością, wyglądem, materiałem z jakiego są wykonane ( w przypadku emalii), a także rodzajem zastosowania ( nóżki bądź podwieszane)
Najczęściej stosowane są kociołki o pojemności 5l i 8l , ale można kupić też duże kociołki o pojemności 15l, w których przyrządzić można jedzenie dla naprawdę dużej grupy osób.
Kociołki żeliwne są idealnym rozwiązaniem na wypad w plener ze znajomymi, czy rodziną, a także sprawdzają się na biwakach, obozach, czy wypadach surwiwalowych. Zdobywają one coraz większe uznanie wśród młodzieży i osób starszych, a potrawy w nich przyrządzane mają wspaniały smak i aromat, którego się nie zapomina.
Bardzo popularne są  prażonki lub zupa gulaszowa albo zupa rybna.Jednak to nie wszystko...
Do kociołka można wrzucić dosłownie wszystko- warzywa, wszystkie mięsa takie jak np.kiełbasa, żeberka, boczek, wołowina, wieprzowina.Jednym słowem wszystko co znajdziemy w lodówce.Nie zapominajmy też o rybach i owocach morza!
Wszystkie dania przyrządzane w kociołkach są bardzo proste i nie wymagają wiele wysiłku. Są to dania jednogarnkowe i wystarczy składniki wymieszać ze sobą lub ułożyć warstwami np.ziemniaki, boczek, buraki, kiełbasa, cebula i znowu ziemniaki, boczek, buraki,kiełbasa, cebula i tak na zmianę aż do wyczerpania składników.

Kociołek żeliwny na nóżkach z pokrywą przykręcaną najpopularniejszej na polskim rynku marki Farmcook






UWAGA!   Kociołek chiński 




Kociołek emaliowany - powłoka emaliowana zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i spełnia taką rolę jak liście kapusty, czy plastry boczku używane w kociołkach żeliwnych bez emalii. Kociołki emaliowane są dużo droższe od tych bez emalii a w zasadzie nie posiadają więcej funkcji niż te żeliwne. 





Bogracz - zawiesza się go na trójnogu lub na drewnianych nogach, które można zbudować samemu z  grubych gałęzi. Pasterze madziarscy najczęściej gotowali w bograczu zupę gulaszową.
Występują dwa typy takich kociołków: jedne rozszerzają się ku górze, drugie natomiast mają szeroką podstawę, a górna część jest węższa.








Na ognisku można również stosować garnki żeliwne lub patelnie, które też są często używane w plenerze




wtorek, 2 marca 2010

ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA WĘGIERSKIEGO

''BABLEVES'' - zupa fasolowa

składniki

- 4 puszki fasoli w zalewie
- 4 marchewki
- 1/2 kg suchej kiełbasy
- 4 pietruszki
- 4 cebule
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 4 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cząbru
- natka pietruszki

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę posiekać.
Kiełbasę pokroić w kostkę.

W kociołku węgierskim  rozpuścić smalec i zeszklić cebulę. Po chwili wsypać paprykę ostrą i słodką i wymieszać. Wlać 8 szklanek wody, dodać warzywa i  mięso. Gotować w kociołku na nóżkach lub powieszonym na trójnogu nad ogniskiem.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać  fasolę z puszki wraz z zalewą, cząber,sól i pieprz oraz natkę pietruszki.
Podawać z pieczywem.