WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



poniedziałek, 31 maja 2010

KREWETKI Z GRILLA

1 kg dużych krewetek

Marynata:

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego oregano
4 łyżki soku z cytryny
1 posiekany ząbek czosnku
4 krople ostrego sosu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Krewetki umieścić w misce, zalać marynatą i marynować w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny kilkakrotnie mieszając. Krewetki nabijać na szpadki lub patyczki (uprzednio namoczone w wodzie). Grillować przez 2 – 3 minut z każdej strony, Podawać z białym pieczywem lub ryżem z dodatkiem surówki
przepis z ''pychotki'' osobiście wypróbowany
 
TUTAJ KUPISZ FAJNEGO GRILLA

czwartek, 20 maja 2010

PSTRĄG GRILLOWANY

PSTRĄG LUB INNA RYBA

- 2 dorodne pstrągi,
- 2 plasterki masełka,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- sól do smaku

Przeważnie pstrągi są już wypatroszone, więc wystarczy umyć RYBĘ w zimnej wodzie.
Rozchylamy brzuch ryby i smarujemy je rozgniecionym czosnkiem.
 Następnie wkładamy po plasterku masła i po kawałku natki z pietruszki. Natki nie siekamy!
Można posolić. Po nafaszerowaniu ryby "zaszywamy" jej brzuch wykałaczką. Jeśli nie mamy specjalnych szczypców do grillowania ryb, zawijamy ją w folię aluminiową i grillujemy. Inaczej ryba może się rozpaść na kawałki. Każdy grill ogrodowy jest do tego idealny a ryby z grilla są bardzo zdrowe.

przepis zaczerpnięty z ''czarna oliwka''





GRILLOWANE POLĘDWICZKI

POLĘDWICZKI Z GRILLA

1 kg polędwicy wieprzowej,

5 dag masła,
4 łyżki oliwy z oliwek,
główka czosnku,
łyżka majonezu,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki soku z cytryny,
sól morska,
po łyżeczce tymianku, estragonu, bazylii, pieprzu ziołowego.

Polędwicę umyć, oczyścić z błon, lekko rozbić.

Przygotować marynatę.
Oliwę połączyć z octem balsamicznym, sokiem z cytryny.
Wymieszać wszystkie zioła, zmiażdżyć trzy ząbki czosnku i dodać do oliwy.
Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i odstawić na 3-4 godziny.
Masło rozetrzeć z dwoma ząbkami czosnku, przyprawić solą i pieprzem.
 Na rozgrzany ruszt układać  porcje polędwicy
Piec, aż polędwiczki będą miękkie i pokryją się złocistą skórką.