WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



czwartek, 4 listopada 2010

HALASZLE - zupa rybna z bogracza

Halaszle - Zupa z karpia

- 1 karp (ok. 1,2 kg)
- 1 marchewka
- pół selera
- pół dużego  pora
- pół papryki zielonej
- pół paprki żółtej
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki bulionu
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek pietruszki

Karpia umyć, odciąć płetwy, ogon i głowę, oczyścić ze skrzeli i oczu. Ugotować wywar z warzyw, głowy, ogona i ości z kręgosłupa a rybę podzielić na filety. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju i smażąc dodać słodką paprykę. Dodać białe wino i poczekać aż wyparuje. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wszystko wywarem z ryb. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie ,dodać filety pokrojone w kostkę i gotować około 15 min. Podawać z posiekaną pietruszką i skropić sokiem z cytryny.

fot.wikipedia - Kressl