WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



środa, 22 lutego 2012

Żeberka z kiełbasą i schabem z kociołka

Przepis oraz zdjęcia pochodzą z bloga www.grillobranie.pl , którego jestem właścicielką ;0)
Składniki :
- liście kapusty
- żeberka
- kiełbasa (dowolna, według uznania)
- schab
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do żeberek
- vegeta
- pieprz
- 0,5l  bulionu
Żeberka doprawiamy przyprawą do żeberek.
Ziemniaki kroimy na części i  doprawiamy przyprawą do ziemniaków
Schab kroimy na plastry i  doprawiamy vegetą i pieprzem
Kociołek żeliwny wykładamy liśćmi kapusty.
Do kociołka wkładamy kolejno   żeberka,  ziemniaki, pietruszkę, ziemniaki, schab ,marchewkę, cebulę, kiełbasę. Jak zostaną jeszcze ziemniaki to również po raz kolejny dajemy ziemniaki i na samą górę kładziemy żeberka. Całość przykrywamy liśćmi kapusty. Zalewamy wszystko bulionem lub jak ktoś woli piwem.  Prażymy około 1,5 – 2 godz.
W między czasie można ściągnąć kociołek z ogniska i sprawdzić, czy składniki są już miękkie. Ja prawie zawsze tak robię jak nie jestem pewna, czy już jest gotowe.