PALCE LIZAĆ.....
GULASZ SEKLERSKI
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka
- 1kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- szklanka śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki smalcu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- vegeta do smaku
- ostra papryka do smaku
PRZYRZĄDZANIE:
- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)
- cebulę posiekać drobniutko
- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową
- wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody
- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte
- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min.
Do przyrządzenia tej potrawy wystarczy kociołek żeliwny bez przykręcanej pokrywy...Wtedy łatwiej kontrolować przebieg duszenia potrawy....
piątek, 26 lutego 2010
wtorek, 23 lutego 2010
GRILLOWANA WĄTRÓBKA DROBIOWA Z PAPRYKĄ
BARDZO PROSTY SPOSÓB NA SZYBKI OBIAD BEZ TŁUSZCZU !
WĄTRÓBKA GRILOWANA Z DODATKIEM PAPRYKI
Wystarczy wątróbka drobiowa, pieprz,magi i vegeta oraz papryka i grill ogrodowy lub elektryczny...
Wątróbkę przyprawić i położyć na grilla. Paprykę wystarczy pokroić na kawałeczki i połozyć na ruszt bez przypraw. Gotowe...;0)
środa, 10 lutego 2010
BIGOS Z KOCIOŁKA MYŚLIWSKIEGO WEDŁUG ADAMA MICKIEWICZA
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów.
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów.
fot.Wikipedia
piątek, 5 lutego 2010
ŻEBERKA Z KOCIOŁKA PO WĘGIERSKU
Składniki:
-czerwona papryka mielona (duuużo)
-majeranek
-pietruszka
-cebula
-vegeta
-pieprz
-czosnek
- papryka czerwona
- marchewka
- żeberka
- boczek w plasterkach
- smalec
wtorek, 2 lutego 2010
CO POWIECIE NA GOLONKĘ Z OGNISKA?
Składniki:
-golonka
-piwo
-kapusta kiszona
-boczek
-marchewka
Kociołek żeliwny wykładamy boczkiem i wkładamy do niego małe golonki.
Dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę pokrojoną w plasterki i zalewamy piwem żeby w połowie golonki były zakryte (nie w całości)!
Doprawiamy troche pieprzem i vegetą i zakrecamy kociołek.
Dusimy na ogniu około 60 min.