PALCE LIZAĆ.....
GULASZ SEKLERSKI
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka
- 1kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- szklanka śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki smalcu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- vegeta do smaku
- ostra papryka do smaku
PRZYRZĄDZANIE:
- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)
- cebulę posiekać drobniutko
- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową
- wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody
- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte
- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min.
Do przyrządzenia tej potrawy wystarczy kociołek żeliwny bez przykręcanej pokrywy...Wtedy łatwiej kontrolować przebieg duszenia potrawy....
włąsnie zastanawiam y, czym tu by urozmaicić nasze ognisko. I będzie to chyba wiszący nad ogniskiem ruszt albo/ i kociołek
OdpowiedzUsuńI WISZĄCY GRILL I KOCIOŁEK TO ŚWIETNE ROZWIĄZANIE NA ''WYPOSAŻENIE'' OGNISKA.
OdpowiedzUsuńZAWSZE MOŻNA MIEĆ DWIE REZCY, HEHEHE
POZDRAWIAM
Ciekaw jestem-to przypomina z opisu trochę bigos... Muszę spróbowac w moim żeliwniaku, tylko te dodatki w postaci alu folii trochę mnie zniechęcają...A za kilkanaście dni popróbuje różności w Egerze...hehehe
OdpowiedzUsuń