WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



wtorek, 29 grudnia 2009

PIECZONA PAPRYKA - GRILLOWANIE ZIMĄ !



WITAM WAS KOCHANI….;0)

DZISIAJ KRÓTKA ZACHĘTA NA UCZTĘ Z GRILLA- NAWET W ZIMIE!
PRZEPROWADZIŁAM MAŁY WYWIAD WŚRÓD SWOICH ZNAJOMYCH Z PRACY I NIKT MI NIE ODPOWIEDZIAŁ,ŻE NIE LUBI GRILLOWAĆ.PORUSZYŁAM TEN TEMAT ,PONIEWAŻ PRZEGLĄDAŁAM PEWNE FORUM I BARDZO DUŻO OSÓB WYPOWIADAŁO SIĘ,ŻE GRILL ZIMĄ TO NIEWYPAŁ.

PRZECIEŻ NIE MUSIMY ROZPALAĆ GRILLA,ŻEBY ZROBIĆ JEDZONKO.SĄ TEŻ GRILLE GAZOWE I ELEKTRYCZNE,KTÓRE ŚWIETNIE NADAJĄ SIĘ DO DOMOWYCH EKSPERYMENTÓW,DLATEGO NIE PATRZĘ NA TO ŻE JEST ZIMA,A NA DWORZE -13 STOPNI TYLKO CHCĘ ROZPALIĆ TROCHĘ WASZĘ CHĘCI NA GRILLOWANIE! HEHEH

-PO PIERWSZE DANIA Z GRILLA NIE POTZREBUJĄ DODATKOWEGO TŁUSZCZU,A CO NAJWAŻNIEJSZE TŁUSZCZ SAM SIĘ WYTAPIA PODCZAS OBRÓBKI TERMICZNEJ

-NA RUSZCIE MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ WSZYSTKO-MIĘSA,WARZYWA,OWOCE MORZA,RYBY

-UWAGA! SMAK I ZAPACH NASZYCH POTRAW MOŻEMY POPRAWIĆ,DORZUCAJĄC DO ŻARU KAWAŁEK DREWNA WIŚNIOWEGO-WIEM TO OD DZIADKA I FAKTYCZNIE SIĘ SPRAWDZA

-NAJLEPIEJ JAK PRZED GRILLOWANIEM ZAMARYNUJEMY MIĘSO,PONIEWĄŻ SZYBCIEJ SIĘ UPIECZE

-DO GRILLOWANIA NA RUSZCIE UŻYWAJ WĘGLA DRZEWNEGO LUB DREWNA Z DRZEW LIŚCIASTYCH

-GRILLA ROZPALAJ BEŻ UŻYCIA ROZPŁKI,CZY NAFTY,PONIEWAŻ TAKIE ROZPALANIE WOLNE JEST OD RÓŻNYCH SZKODLIWYCH SUBSTANCJI

-POZOSTAŁOŚCI SPALONEGO TŁUSZCZU NA RUSZCIE DOKŁADNIE OCZYŚĆ PRZED PIECZENIEM,PONIEWAŻ SĄ ONE ŹRÓDŁEM TRUJĄCYCH SUBSTANCJI

JEDNAK ODBIEGAJĄC TROCHĘ OD TRADYCYJNEGO GRILLA,MOŻEMY UŻYĆ GAZOWEGO,KTÓRY MOŻE BYĆ DOBRYM ROZWIĄZANIEM DLA TYCH KTÓRZY MAJĄ SWÓJ OGRÓDEK I NAWET ZIMĄ NA TARASIE ,CZY PRZED DOMEM CHCĄ SKOSZTOWAĆ SOBIE SMACZNEJ KIEŁBASKI ALBO SZASZŁYKA,CHOCIAŻ OSOBIŚCIE O WIELE BARDZIEJ WOLĘ GRILLA TRADYCYJNEGO,W KTÓRYM TRZEBA ROZPALIĆ OGIEŃ.POTRAWY MAJĄ LEPSZY SMAK I AROMAT NIŻ TYCH PRZYRZĄDZANYCH NA GRILLU GAZOWYM,ALE JAK KTO WOLI I KOMU WYGODNIEJ TO POLECAM KAŻDY RODZAJ GRILLOWANIA I UROCZEGO RELAKSU W GRONIE ZNAJOMYCH !

DORZUCAM BARDZO FAJNY PRZEPIS NA PIECZONĄ PAPRYKĘ Z GRILLA,KTÓRA JEST WYŚMIENITYM DODATKIEM DO MIĘS
-4 STRĄKI CZERWONEJ PAPRYKI
-1 DUŻA CEBULA DROBNO POSIEKANA
-PAPRYKĘ PODSMAŻAĆ NA GORĄCYM GRILLU,AŻ SKÓRKA ZACZNIE  -CIEMNIEĆ.NASTEPNIE PRZEKROIĆ NA PÓŁ I USUNĄĆ PESTKI

DO TEGO ZROBIĆ SPECJLNY SOS:

-2 ŁYŻKI CZERWONEGO OCTU WINNEGO,
-6 ŁYŻEK OLIWY,
-PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI,SZCZYPTĘ PIEPRZU,
-1 ZGNIECIONY ZĄBEK CZOSNKU.
  WSZYSTKO WYMIESZAĆ RAZEM Z POSIEKANĄ CEBULĄ I POLAĆ CIEPŁE JESZCZE PAPRYKI!

 JAKO DODATEK DO MIĘS Z GRILLA –IDEALNE !!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz