Zupę rybną , która pochodzi z Węgier przyrządza się z karpia i nazywa się Halaszle jednak wiele osób przyrządza tą wyśmienitą zupę z innych gatunków ryb i jest równie pyszna. Warunek jest jeden. Ryba musi być słodkowodna!
Ja przyrządziłam zupę rybną z dorsza.
-4 filety z dorsza
-2marchewki
-1pietruszka większa
-kawałek selera
-2kostki rosołowa
-2 ząbki czosnku
-krewetki koktajlowe(według uznania)
-papryka słodka mielona
-1cebula
-2 liście laurowe
-pieprz
-1 plasterek cytryny
-troszkę tymianku
-mąka
Marchewkę,pietruszkę,seler i ziemniaki kroimi w kostkę.Wrzucamy do kociołka i zalewamy bulionem z kostek rosołowych.Gotujemy.Filety kroimy w większą kostkę i po zagotowniu się warzyw,wrzucamy rybę,liście laurowe,cebulę,czosnek,krewetki,paprykę.tymianek i cytrynę.Wszystko razem gotujemy.Możemy doprawić do smaku vegetą.Zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w zimnej wodzie. I gotowe!!!!
O Jezusie, uwielbiam zupę rybną! I już sobie wyobrażam, jak bulgocze w kociołku na paryi (paryję możesz sobie zobaczyć na moim "Odpoczynku"), a my siedzimy na ognisku.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs na stronie www.kpryba.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję, przepis wysłałam na konkurs. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie miałam dorsza, ugotowałam z gładzicy- REWELACJA!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, ale ... Czym mozna zastapic kostke rosolowa w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń