Składniki:
smalec
2 kg ziemniaków
1/2 kg buraków
30 dkg boczku wędzonego
1/2 kg kiełbasy np. śląskiej
sól
pieprz
vegeta
liście kapusty
bulion - 0,5l
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Buraki również można pokrić w talarki lub w słupki. Boczek oraz kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać wszystkie przyprawy.
Żeliwny garnek wysmarować smalcem i wyłożyć w środku liśćmi kapusty. Wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, ale można też układać warstwami, czyli np. ziemniaki, buraczki, kiełbasa z boczkiem, ziemniaki, buraki, kiełbasa z boczkiem i tak do wyczerpania zapasów. Całość zalać bulionem i zakręcić pokrywę. Kociołek żeliwny postawić na rozgrzanym żarze na ognisku. Piec 30-40 min.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz