''BABLEVES'' - zupa fasolowa
składniki
- 4 puszki fasoli w zalewie
- 4 marchewki
- 1/2 kg suchej kiełbasy
- 4 pietruszki
- 4 cebule
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 4 łyżki smalcu- 2 łyżeczki cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cząbru
- natka pietruszki
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę posiekać.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
W kociołku węgierskim rozpuścić smalec i zeszklić cebulę. Po chwili wsypać paprykę ostrą i słodką i wymieszać. Wlać 8 szklanek wody, dodać warzywa i mięso. Gotować w kociołku na nóżkach lub powieszonym na trójnogu nad ogniskiem.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać fasolę z puszki wraz z zalewą, cząber,sól i pieprz oraz natkę pietruszki.Podawać z pieczywem.
Jaka pyszota!
OdpowiedzUsuńMy bardzo często chodzimy na ogniska, tylko kto będzie dźwigał kociołek?
heheh, mąż niech dźwiga! Można podwieżć kociołek autem, heheh...dla wygody!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie !