WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



piątek, 27 lipca 2012

Leczo

Dzisiaj wrzucam przepis na leczo z pieczarkami...;0)


Składniki :
- papryka zielona, czerwona i żółta – po 3 szt
1,2 kg kiełbasy zwyczajnej
- czosnek – pół główki
- pomidory – 6 dużych szt
- cebula – 6 średnich szt
- pieczarki- 12 szt
- boczek wędzony – 50dag
- słonina wędzona- 50dag
- vegeta
- olej
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- ketchup
Palenisko ogrodowe ustawiamy w dowolnym miejscu na ogródku i rozpalamy ognisko. Wieszamy bogracz na trójnogu i bierzemy się do gotowania.
Do kociołka węgierskiego (bogracz) wlewamy troszkę oleju. Następnie boczek oraz słoninę pokrojoną w kostkę wytapiamy na rozgrzanym oleju. Uwaga! Gdy ze smalcu i boczku zrobią się skwarki, wyciągamy je. Można nadmiar tłuszczu również odlać do osobnego naczynia. Na wytopiony tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Razem z cebulą i czosnkiem  wrzucamy też kiełbasę i smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy kiełbasa będzie trochę podsmażona , a cebula zarumieniona , dodajemy pieczarki. Mieszamy wszystko i dalej smażymy.W trakcie smażenia, dodajemy przyprawy.Następnie wrzucamy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w łódeczki. Kolejno, na pomidory wrzucamy paprykę i dolewamy pół litra wody.Mieszamy całość i wrzucamy wcześniej wytopione skwarki. Dusimy wszystko i pod sam koniec dodajemy ketchup i dusimy jeszcze jakieś 20 min, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo nakładamy do miseczek i zjadamy wszystko na raz! hihihi




























7 komentarzy:

  1. Coś czuję, że trzeba w kociołek zainwestować:-)))
    Bo przepis przemawia do wyobraźni aż natto.
    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Żałuję tylko, że nie ma jeszcze w internecie opcji dodawania smaku, bo naprawdę leczo było rewelacyjne! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a po kociołek zapraszam do sklepu internetowego www.meble-ogrodowe-sklep.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli można to jakiej pojemności jest bogracz? Zamierzam kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogracze mają różne pojemności ale jak mam szczerze doradzić to lepiej kupić większy. Proponuję wiąż taki 14l, np jak ten
      http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-emaliowany-farmcook-p-697.html
      Większy bogracz jest bardziej praktyczny. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Na szóstym zdjęciu widać jakąś obcą stopę w japonce! A leczo extra :)

    OdpowiedzUsuń