WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



niedziela, 31 października 2010

GULASZ DROBIOWY DUSZONY W BOGRACZU NA WINIE I BOCZKU

Dzisiaj mam super extra przepis na ...
Piersi z kurczaka w białym winie duszone w bograczu z warzywami i boczkiem wędzonym
Przepis był eksperymentem ponieważ wcześniej takiego nie robiłam i muszę przyznać ,że danie wyszło świetne.

Składniki
- 1kg piersi z kurczaka
- 2 papryki czerowne
- 1 papryka zielona
- 3 cebule
- 3 cukinie
- 2 średnie marchewki
- około 30dag boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- białe wino półsłodkie
- 1,5 litra wody niegazowanej
- papryka mielona słodka
- pieprz
- vegeta
- 20 dag grzybów ''zielonek'',ale nie jest to konieczne. ja wrzuciałam ponieważ podczas wczorajszego gotowania w bograczu teściowa poszła do lasu i nazbierała trochę zielonek, więc dzisiaj je wykorzystałam.


Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę i wymieszałam z przyprawą curry, vegetą i pieprzem. Tak przyprawione zostawiłam na noc w lodówce, ale możecie również przyprawić mięso bezpośrednio przed przyrządzaniem dania w bograczu.
Boczek pokroiłam w grube plastry, do kociołka węgierskiego wlałam pół szklanki wina i wrzuciłam boczek. W trakcie wytapiania się tłuszczyku ,dodałam wszystkie warzywa pokrojone w talarki lub kostkę (to nie ma znaczenia jak się pokroi warzywa ponieważ danie i tak będzie pyszne). Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą już w bograczu i wlałam pół litra wody. Po 30 min dodałam piersi z kurczaka i kolejne pół litra wody. Od czasu do czasu mieszałam wszystko i sprawdzałam smak oraz twardość marchewki ponieważ jak się okazało dziwnie długo się ona gotowała. W trakcie gotowania wlałam szklankę białego wina. Gotowałam aż marchewka stała się miękka.
Efekt był fenomenalny....
Smacznego Wam życzę ...;0)


Do bogracza wlałam trochę wina i wrzuciłam boczek, żeby tłuszcz mógł się wytopić


Po około 15 min wrzuciłam cukinię,marchewkę,cebulę,natkę pietruszki i pęczek koperku


Po kolejnych 5 min wrzuciłam paprykę i grzybki


następnie wrzuciłam piersi z kurczaka i przyprawy


wszystkie skladniki wymieszałam i wlałam wodę


w trakcie gotowania jak woda parowała , dolałam wino


tutaj nie mogłam się doczekać i musiałam spróbować


Gulasz z bogracza gotowy !


a na koniec trzeba zgasić ognisko, hehhhh...;0)



2 komentarze:

  1. jak miło popatrzeć jak spedzacie czas na swieżym powietrzu:) gulasz musiał napewno smakować-zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń