WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



czwartek, 17 czerwca 2010

JAK DBAĆ O KOCIOŁKI ŻELIWNE EMALIOWANE

Na stronie tipy.pl znalazłam ważne informacje dotyczące utrzymania kociolków żeliwnych emaliowanych tak aby długo nam slużyły

Nowe, przed pierwszym użyciem powinno się zahartować, gotując w nich bardzo tłusty rosół lub gotując je w innym naczyniu we wodzie z dodatkiem soli i octu.

W czasie zmywania nie należy gwałtownie zmieniać temperatury wody, można do mycia używać praktycznie wszystkich dostępnych na rynku środków do zmywania, ale trzeba pamiętać by bardzo dokładnie je wypłukać, najlepiej gorącą wodą.

Aby dłużej nam służyły od czasu do czasu po wymyciu należy je wytrzeć do sucha a następnie wypolerować wełnianą szmatką maczaną w przetartej przez sito kredzie.


Aby usunąć ślad po przypaleniu należy do naczynia emaliowanego wlać wodę z mieszanką proszku do czyszczenia, płatków mydlanych i sody oczyszczonej, zostawić na około 12 godzin, następnie gotować 30 minut, ostudzić i wylać wodę. Jeżeli zabieg nie pomógł za pierwszym razem należy go powtórzyć.

Aby pozbyć się kamienia z kociołka emaliowanego należy napełnić je do połowy czystymi obierkami z ziemniaków, dolać wody do pełna i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, następnie należy wylać zawartość, a do naczynia wlać odrobinę octu i odstawić na 2-3 doby. Po wykruszeniu kamienia trzeba kilkakrotnie zagotować wodę.

15 komentarzy:

  1. witam!!
    niedługo będę po raz pierwszy gotował zupe w kociołku żeliwnym i chciałem zapytać jak dolewać wody kiedy jest on w ognisku to chyba musi byż gorąca woda..?
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie!
    Dużo zależy od jakości kociołka oraz grubości ścianek garnka ponieważ im cieńsze ścianki tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia efektu ''zabielenia'' odlewu żeliwnego co jest nieporządane, a skutkiem tego często jest pękanie żeliwa dlatego jeżeli już mamy dolewac wodę to najlepiej żeby była gorąca bądź ciepła.Najlepiej zupy gotuje się w tak zwanym bograczu, który wiesza się na specjalnym trójnogu i nie jest on zamykany.Można wtedy dolewać wodę.Jaka to będzie zupa? Moża uda mi się napisać coś więcej.
    życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam wszystkich "kociolkowiczow".Mam pytanie do tych doswiadczonych.Mam zamiar kupic wymarzony od dawna kociolek,ale powiedzcie czy on moze wybuchnac,czy ma jakies zabezpieczenia,bo to jest niezla bomba.Az boje sie myslec co by sie dzialo w promieniu kilku metrow.
    Prosze o wypowiedzi.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie.

    W kociołkach "siedzę" od kilkunastu lat. Przez ten okres nigdy nie słyszałem aby kociołek wybuchł. Naczynie to nie jest garnkiem ciśnieniowym. Nawet gdy mocno dokręcimy pokrywkę do kociołka to z uwagi na to, że jest on w całości wykonany z żeliwa, a żeliwo jest chropowate to siłą woli para zawsze znajdzie miejsce ujścia i to nie jedno.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie przypaliłem swój kociołek emaliowany, ale nie bardzo rozumiem, jakiego środka do czyszczenia użyć w tej miksturze, czy chodzi o taki do urządzeń sanitarnych i kuchennych? A może jest inny sposób?

    dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie!
    Kociołek emaliowany myje się tak samo jak zwykłe emaliowane garnki, czyli bez problemu można użyć płyn do naczyń oraz ciepłą wodę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. JK ZAPOBIEC ABY KOCIOLEK W SRODKU NIE RDZEWIAL?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Jeśli kociołek jest już zardzewiały to bardzo proszę wypełnić go do połowy obierkami z ziemniaków, dodać smalec, troszkę wody i gotować to przez godz. Następnie usunąć zawartość, umyć kociołek wodą bez dodatku detergentów , posmarować smalcem a jego nadmiar usunąć i tak zostawić do kolejnego użytku. Można po każdym użyciu kociołek zakonserwować smarując go tłuszczem. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Witam,
    czy ktoś by mógł mi podpowiedzieć jaki kociołek lepiej kupić cały żeliwny czy żeliwny emaliowany w sródku.
    Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    2. Różnica pomiędzy nimi jest zasadnicza.Kociołek,garnek czy brytfanna żeliwna jest od nowości czarny i nie zmienia swojego wyglądu. Emaliowane naczynia zużywają się, czasem szybciej, czasem wolniej, jednak ich wygląd zmienia się z upływem czasu. Osobiście preferuje wytwór żeliwny.
      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Witam
    kociołki emaliowane są droższe od zwykłych, żeliwnych kociołków nawet o około 70%. Nie ma żadnej różnicy między jedzonkiem przyrządzonym w zwykłym kociołku a tym z emalią. Z obu kociołków jedzenie smakuje tak samo, taki sam jest również czas przygotowania potraw. Natomiast jeśli chodzi o mycie tych kociołków to jeśli kociołek żeliwny odlewany jest metodą automatyczną na maszynach odlewniczych to jego powierzchnia jest gładka, a to z kolei powoduje, że mycie takiego kociołka jest równie łatwe co kociołka emaliowanego. Dodam również, że nasze pyszności możemy przypalić zarówno w jednym jak i drugim kociołku, uzależnione to jest jedynie od wielkości płomieni ogniska, w którym kociołkujemy. Idealnie jest aby płomienie były jak najmniejsze tak więc nie widzę sensu, aby kupować kociołek emaliowany.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego kociołki mają różną barwę. Jedne są stalowo jasne a inne całkiem czarne(nie wiem czy tylko na zewnątrz czy w przekroju)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skoro jest to kociołek amaliowany, to wystarczy go chyba myć płynem do mycia naczyń?

    OdpowiedzUsuń
  12. mam brytfannę zeliwną czy mogę ustawic ją od razu na ognisku??? czy może podłożyć cegły?? brytfanka nie ma nóżek.

    OdpowiedzUsuń