WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



środa, 19 stycznia 2011

BIGOS Z KABANOSAMI I SZYNKĄ

Dzisiaj wrzucam prosty i szybki przepis na coś podobnego do bigosu, heheh... Co prawda nie jest to prawdziwy bigos, ale zawsze coś...a do tego naprawdę pyszny. Można go również przyrządzić w brytfance bądź  innym naczyniu, ja jednak uważam , że dania gotowane w kociołku i bograczu nie mają sobie równych i korzystam z każdej możliwej chwili żeby coś upichcić nad ogniskiem.

Składniki :
- cebula - 4szt
- smalec lub olej
- kapusta biała- cała główka
- kabanosy wędzone - 14 szt
- kiełbasa myśliwska lub inna - 3 szt
- szynka wędzona - 40 dag
- papryka czerwona mielona
- pieprz
- ketchup
- koncentrat

W bograczu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić szynkę pokrojoną w  kostkę oraz kabanosy pokrojone w plasterki. Można dodać skóry wieprzowe. Podsmażyć około 5 min, wrzucić cebulę pokrojoną w większą kostkę i smażyć kolejne 5 min, następnie kapustę pokrojoną w kawałki jak na bigos wrzucić i wymieszać. Dolać pół litra wody oraz wszystkie przyprawy według uznania. Dodać pół słoiczka koncentratu oraz 1/3 butelki ketchupu pudliszki pikantnego. Może być oczywiście inny. Dusić wszystko w bograczu , mieszając aż będzie miękkie.




6 komentarzy:

  1. Wiem, heheh...;0)
    świetny i prosty !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym se posiedziała przy tym ognisku, łowiąc nosem zapach tej kapustki!
    A potem michy w dłoń, z pajdą chleba swojskiego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam bigosu z kabanosami, ale na 100% wypróbuję...Widać, że musi być dobry ten przepis. Ja dodaję do bigosu kilka śliwek ale z tego co tutaj czytam nie jest to typowy bigos, ale zawsze trzeba wypróbować czegoś innego..
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.

    Mam pytanie, czy mogę ten bigos zrobić w kociołku z pokrywą?
    Wszystkie składniki wsypać do kociołka, wymieszać, założyć pokrywę i na ogień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Niestety bigos trzeba mieszać w trakcie gotowania, więc kociołek zamknięty pokrywą odpada, ale można zrobić taki bigos nie przykrywając kociołka i po prostu w trakcie gotowania mieszać składniki i dolewać wodę jeśli jest taka potrzeba. Pozdrawiam

      Usuń