- 2 papryki czerwone
- 4 papryki zielone
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 kg karkówki lub łopatki
- 50 dag wędzonego boczku
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- majeranek
- pieprz zmielony w młynku
- bulion -około 1l
- sól lub vegeta
Kociołek węgierski najpierw rozgrzać nad płomieniami ogniska i wrzucić mięso pokrojone w kostkę. Jak wytopi się tłuszcz, dodać cebulę równiez pokrojoną w kostkę oraz paprykę pokrojoną w słupki. Pomidory obrane ze skórki rozgniatamy i w kawałeczkach wrzucamy do kociołka wraz z czosnkiem. Można również wcześniej w domu zmielić pomidory w maszynce. Dorzucamy wszystkie przyprawy i wlewamy bulion tak aby potrawa nie była rzadka tylko miała lekko gęstą konsystencję. Leczo pasterskie gotujemy około 30-40 min. Podczas gotowania można sprawdzić , czy mięso jest miękkie. Podawać z chlebem lub bułką.
kociołek węgierski
cena : 52,00 zł KUP TERAZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz