- 10 średnich ziemniaków
- 5 średnich cebul
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 2 szklanki śmietany 22%
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki kminku
- sól
- pieprz swieżo zmielony
- natka pietruszki
- 20 dag wędzonego boczku
Ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę.W bograczu lub kociołku żeliwnym rozpusić masło i wymieszać z oliwą.
UWAGA! W przypadku kociołka żeliwnego nie przykrywać potrawy pokrywką.
Wrzucić boczek oraz cebulę i chwilę podsmażyć. Przemieszać wszystko i dodać ziemniaki oraz paprykę a następnie bulion. Gotować 5 minut. Śmietanę posolić żeby się nie zważyła i wlać trochę bulionu z bogracza a następnie dokładnie wymieszać i wlać do garnka.Całość gotować do miękkości ziemniaków.
Posiekaną pietruszkę można dodać pod koniec prażenia i wymieszać z potrawą bądź posypać bezpośrednio po podaniu.
Smacznego!
WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!
Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)
Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)
Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl
Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)
Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)
Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl
wtorek, 28 września 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz