WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



sobota, 27 sierpnia 2011

GOLONKA W PIWIE I KAPUŚCIE Z KOCIOŁKA

Składniki
- golonki 
- cebula
- skóry z boczku
- marchewka
- liście kapusty
- kapusta kiszona
- pieprz
- vegeta
- majeranek
- papryka słodka mielona 
- piwo

Golonki przyprawiamy godzinę wcześniej majerankiem, pieprzem, vegetą i papryką mieloną. Kociołek wykładamy liśćmi kapusty i układamy skóry z boczku. Następnie wrzucamy marchewkę z cebulą a na to kapustę kiszoną po czym wkładamy golonkę. Następnie znowu dodajemy marchewkę i cebulę oraz kapustę i na to kolejną golonkę. Czynności te powtarzamy aż do wyczerpania wszystkich składników. Całość zalewamy połową puszki piwa oraz 0,5 l wody i przykrywamy liśćmi kapusty. Kociołek żeliwny zakręcamy i stawiamy na ognisko na 2,5 godziny. 
Golonka rozpływała się w ustach a ten smak musicie sami poczuć ! Nie da się opisać ;0)














- woda

12 komentarzy:

  1. WOW! Wygląda super. muszę wypróbować takie danie. Już mi ślinka cieknie. Fajny blog. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez mam slinotok wyglada pysznie...prawie czuje ten smak...bede probowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kilka razy według tego przepisu,naprawdę pycha....bardzo polecam .....

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląnda smacznie, zrobie na sobote zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka a zwłaszcza ta kapusta smak niepowtarzalny, dzięki za super pomysł na pyszne jedzonko z kociołka .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis bedzie proba,, dam 0,7 piwa zamiast wody :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny blog, a golonka bardzo smaczna wyszła. Obawiałam się też, że będzie bardzo tłuste, a nie było tak strasznie. Podawałam ta potrawę Mamie, która niestety ma problemy z wątrobą po tłustych posiłkach i w teorii nie powinna jeść takich specjałów, ale na żadne sensacje nie narzekała, mówiła, że jej Essentix z fosfolipidami na wspomaganie wątroby doskonale się sprawdził i przy tej potrawie. Ja sądzę, że to kwesta samej potrawy bo nie było to wg mnie super tłuste danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ZROBIŁEM NA RODZINNEJ IMPREZIE ,WSZYSCY BYLI POD WRAŻENIEM ! PYSZNA ,SOCZYSTA I MIĘCIUTKA GOLONECZKA POLECAM PRZEPIS !W ŻADNEJ INNEJ POSTACI MI TAK NIE SMAKOWAŁA !SUPER!REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sarczyńska Ula14 marca 2016 18:48

    Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś robiłem wg przepisu (jedno co zmieniłem to nie dopisałem wody, poszło tylko 0,5 piwa) i naprawdę warto, pycha. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko fajnie pieknie tylko po co Vegeta? Nie można samemu przyprawić?

    OdpowiedzUsuń