WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



poniedziałek, 21 grudnia 2009

DLA SMAKOSZY ZUPA RYBNA

fot.pychotk


Zupę rybną , która pochodzi z Węgier przyrządza się z karpia i nazywa się Halaszle jednak wiele osób przyrządza tą wyśmienitą zupę z innych gatunków ryb i jest równie pyszna. Warunek jest jeden. Ryba musi być słodkowodna!
Ja przyrządziłam zupę rybną z dorsza.
-4 filety z dorsza
-2marchewki
-1pietruszka większa
-kawałek selera
-2kostki rosołowa
-2 ząbki czosnku
-krewetki koktajlowe(według uznania)
-papryka słodka mielona
-1cebula
-2 liście laurowe
-pieprz
-1 plasterek cytryny
-troszkę tymianku
-mąka

Marchewkę,pietruszkę,seler i ziemniaki kroimi w kostkę.Wrzucamy do kociołka i zalewamy bulionem z kostek rosołowych.Gotujemy.Filety kroimy w większą kostkę i po zagotowniu się warzyw,wrzucamy rybę,liście laurowe,cebulę,czosnek,krewetki,paprykę.tymianek i cytrynę.Wszystko razem gotujemy.Możemy doprawić do smaku vegetą.Zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w zimnej wodzie. I gotowe!!!!

7 komentarzy:

  1. O Jezusie, uwielbiam zupę rybną! I już sobie wyobrażam, jak bulgocze w kociołku na paryi (paryję możesz sobie zobaczyć na moim "Odpoczynku"), a my siedzimy na ognisku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs na stronie www.kpryba.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, przepis wysłałam na konkurs. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie miałam dorsza, ugotowałam z gładzicy- REWELACJA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, ale ... Czym mozna zastapic kostke rosolowa w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń