WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



piątek, 26 lutego 2010

SZEKELYGULAS Z KOCIOŁKA

PALCE LIZAĆ.....

GULASZ SEKLERSKI

SKŁADNIKI:
- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka
- 1kg kiszonej  kapusty
- 2 duże cebule
- szklanka śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki smalcu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- vegeta do smaku
- ostra papryka do smaku

PRZYRZĄDZANIE:
- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)
- cebulę posiekać drobniutko
- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową
- wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody
- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte
- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min.

Do przyrządzenia tej potrawy wystarczy kociołek żeliwny bez przykręcanej pokrywy...Wtedy łatwiej kontrolować przebieg duszenia potrawy....

3 komentarze:

  1. włąsnie zastanawiam y, czym tu by urozmaicić nasze ognisko. I będzie to chyba wiszący nad ogniskiem ruszt albo/ i kociołek

    OdpowiedzUsuń
  2. I WISZĄCY GRILL I KOCIOŁEK TO ŚWIETNE ROZWIĄZANIE NA ''WYPOSAŻENIE'' OGNISKA.
    ZAWSZE MOŻNA MIEĆ DWIE REZCY, HEHEHE
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekaw jestem-to przypomina z opisu trochę bigos... Muszę spróbowac w moim żeliwniaku, tylko te dodatki w postaci alu folii trochę mnie zniechęcają...A za kilkanaście dni popróbuje różności w Egerze...hehehe

    OdpowiedzUsuń