WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



wtorek, 2 marca 2010

ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA WĘGIERSKIEGO

''BABLEVES'' - zupa fasolowa

składniki

- 4 puszki fasoli w zalewie
- 4 marchewki
- 1/2 kg suchej kiełbasy
- 4 pietruszki
- 4 cebule
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 4 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cząbru
- natka pietruszki

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę posiekać.
Kiełbasę pokroić w kostkę.

W kociołku węgierskim  rozpuścić smalec i zeszklić cebulę. Po chwili wsypać paprykę ostrą i słodką i wymieszać. Wlać 8 szklanek wody, dodać warzywa i  mięso. Gotować w kociołku na nóżkach lub powieszonym na trójnogu nad ogniskiem.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać  fasolę z puszki wraz z zalewą, cząber,sól i pieprz oraz natkę pietruszki.
Podawać z pieczywem.

2 komentarze:

  1. Jaka pyszota!
    My bardzo często chodzimy na ogniska, tylko kto będzie dźwigał kociołek?

    OdpowiedzUsuń
  2. heheh, mąż niech dźwiga! Można podwieżć kociołek autem, heheh...dla wygody!
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń