WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



czwartek, 17 czerwca 2010

Schab pieczony w kociołku żeliwnym

Duży kawał schabu lub kilka kawałków nafaszerwać ząbkami świeżego czosnku.
Nasmarować vegetą, majerankiem i pieprzem oraz przyprawami , które lubicie.Wrzucić do kociołka dwie łyżki smalcu.Rozpalić ognisko !
Schab włożyc do kociołka. W przypadku kociołka bez emalii należy  wyłozyć go folią aluminiową lub liśćmi kaputy albo plasterkami boczku natomiast kociołka emaliowanego nie trzeba zabezpieczać przed przywieraniem potraw.
Do kociołka wlać szklankę czerwonego wina a pół godz. przed końcem pieczenia wrzucić marchewkę pokrojoną w talarki.
Całość piec 1,5 godz. Można podczas pieczenia zajrzec do kociołka i drewnianą długą wykałączką sprawdzić czy mięso jest miękkie....Podczas pieczenia w razie konieczności podlewac schab wodą.
Życzę przyjemnego pieczenia i smacznego!!






2 komentarze:

  1. ooooo, jaki przypieczony schabik...
    kociołek żeliwny gości w mojej rodzinie odkąd pamiętam, ale schabu nie robiłam
    Czas spróbować
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Zrobiłem dzisiaj schabik dolałem ponad pół litry wina wytrawnego, pokrywka dokręcona.
    Efekt - super kruchy nie przypalony marchewka przeszła winem - mniam.
    Jutro na stół do obiadu będzie podany z ryżem.
    Super przepis - Polecam
    W następny weekend - żeberka.
    Pozdrawiam wytrych59

    OdpowiedzUsuń