WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



sobota, 7 sierpnia 2010

SKRZYDEŁKA W JARZYNACH.....;0)

WITAM WSZYSTKICH!

Dawno mnie tutaj nie było, ale poprawię się, heheh...
Mam dzisiaj przepis z kociołka , który wyłożyłam folią aluminiową. Duzo osób tak przyrządza kociołek i postanowiłam wybróbowac, ale przyznam , że ja wolę wykładać go  liśćmi kapsuty.

Na kociołek o pojemności 4,5l potrzebowałam
- 9 skrzydełek
- kilka młodych ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielona fasolka szparagowa
- 3 łyżki stołowe słodkiej papryki
- pieprz i vegeta do smaku
- smalec

Na początek  skrzydełka przyprawiłam vegetą i pieprzem oraz papryką słodką i zostawiłam na pół godz żeby ''przeszły'' przyprawami.
Wyłożyłam kociołek folią aluminiową i na dno dałam łyżkę smalcu a potem wszystki składniki ułozyłam warstwowo, czyli warzywa-skrzydełka-warzywa-skrzydełka.
 Na sam koniec posypałam jeszcze wszystko słodką papryką i vegetą oraz pieprzem i dałam łyżkę smalcu.
Można dodac też pół szklanki wody
Zakręciłam kociołek i postawiłam na dużym żarze. Należy pamiętać, aby najpierw rozpalic ognisko i odczekać jakiś czas żeby zrobił się żar. Nie stawiac kociołka tak aby duże plomienie go dotykały.











Zabawa była niezła i wszyscy byli zadowoleni, heheh
Polecam kociołki żeliwne wszystkim tym, którzy szukają oryginalnych sposobów na spędzenie wolnego czasu.
Do usłyszenia  i smacznego !

6 komentarzy:

  1. mm kociołek to jest to! pamiętam takie danie z dzieciństwa :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. ehehe,żadne inne jedzenie nie ma porównania do przuyrządzanego w kociołku...;0)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam wlać do kociołka pół litra bulionu. Może być też z kostki rosołowej. Mięso nie będzie suche. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tę folię układamy również na dnie kociołka, czy tylko po bokach?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cały kociołek należy wyłożyć folią, ale tak szczerze mówiąc nie polecam tego sposobu. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są liście kapusty. Nie dość , że dodają potrawie smaku to jeszcze dobrze chronią przed jej przypaleniem. Na dno dobrze jest też dodać łyżkę smalcu.

    OdpowiedzUsuń