WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



czwartek, 4 listopada 2010

HALASZLE - zupa rybna z bogracza

Halaszle - Zupa z karpia

- 1 karp (ok. 1,2 kg)
- 1 marchewka
- pół selera
- pół dużego  pora
- pół papryki zielonej
- pół paprki żółtej
- 1 mała ostra papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 2 kostki bulionu
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki papryki słodkiej
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 4 ziemniaki
- sok z połówki cytryny
- pęczek pietruszki

Karpia umyć, odciąć płetwy, ogon i głowę, oczyścić ze skrzeli i oczu. 
Ugotować wywar z warzyw, głowy, ogona i ości z kręgosłupa a rybę podzielić na filety.
Gotowy wywar przecedzić przez sitko. 
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju i smażąc dodać słodką paprykę. 
Dodać białe wino i poczekać aż wyparuje. 
Następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wszystko wywarem z ryb. 
Gdy ziemniaki zrobią się miękkie ,dodać filety pokrojone w kostkę i gotować około 15 min.
 Podawać z posiekaną pietruszką i skropić sokiem z cytryny.

fot.wikipedia - Kressl

4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam zupy rybnej. Do ryb przekonuję sie bardzo powoli. Twoja zupę jestem skłonna zrobic, bo wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakos nie udała mi sie nigdy dobra zupa rybna-twój przepis wygląda zachęcająco :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie podajesz kiedy dodać papryki, czy one idą do wywaru?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń