Po dłuższej przerwie witam wszystkich serdecznie i zapraszam do gotowania w bograczu !
Sobota była piękna, więc wykorzystaliśmy ten czas na małe gotowanie. Tym razem postawiliśmy na palenisko i ogródek przed domem. Zawsze wyjeżdżaliśmy w plener, ale zakup takiego paleniska okazał się świetnym wyborem. Nie trzeba wozić ze sobą wszystkiego. Wystarczy przygotować składniki i ognisko rozpalić koło domu !
Zobaczcie sami...;0)
Składniki na ala' bigos z bogracza
- główka średniej kapusty
- 16 kiełbas śląskich
- 1,2 kg boczku wędzonego
- koncentrat
- ketchup
- czerwona papryka mielona
- pieprz
- vegeta
- 3 cebule
- piwo
Rozpalamy ognisko i wrzucamy do bogracza boczek wędzony wraz ze skórami, które na sam koniec się wyciągnie. Skóry z boczku dodają aromatu i smaku.
Wrzucamy do bogracza boczek
Czekamy aż tłuszcz się wytopi
I dorzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę
Jak kiełbasa będzie już podsmażona , dorzucamy poszatkowaną kapustę
Wszystko mieszamy i dodajemy cały słoiczek ketchupu oraz koncentratu
Dodajemy przyprawy i mieszamy
Dolewamy trochę piwa
Dusimy aż kapusta będzie miękka
Gotowe ;0)
mega :D pewnie dobrze smakuje taki bigos :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO ZAKUPÓW KOCIOŁKÓW WĘGIERSKICH NA SKLEPIE WWW.MEBLEOGRODOWESKLEP.PL
a cebula kiedy? (pewnie po kiełbasie ;) ) Dzięki za przepis dziś go zrealizuje.
OdpowiedzUsuńheheh, fakt ! zapomniałam o cebuli. Można ją wrzucić razem z kapustą, albo właśnie po kiełbasie tylko, że jak wrzuci się za szybko to cebula się rozgotuje, więc bardziej polecam razem z kapustą, ale to już i tak nie jest tak bardzo ważne ponieważ liczy się smak, który jest naprawdę mniam mniam..... ;0)
OdpowiedzUsuń