Ruszt do grilla ogniskowego marki Farmcook
W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo klientów, ruszty marki Farmcook nie są
pokrywane żadnymi powłokami czy farbami, które mogłyby okazać się toksyczne w
kontakcie z żywnością. Wykonany z surowej stali ruszt jest wolny od wszelkich
zanieczyszczeń, co jednak przekłada się na jego niską odporność na korozję. Aby
zapobiegać powstawaniu rdzy, należy odpowiednio zakonserwować ruszt jeszcze
przed jego pierwszym użyciem. Po rozpakowaniu rusztu, powinno się dokładnie
pokryć go olejem jadalnym, najlepiej przy użyciu pędzelka, a następnie wypalić
go nad ogniem. Należy przy tym uważać, by natłuszczony metal nie miał
bezpośredniego kontaktu z płomieniami, a znajdował się ponad żarem. Zawieszony w
ten sposób ruszt wypalamy przez około godzinę, zostawiamy do wystygnięcia, po
czym możemy już rozpocząć jego użytkowanie. Po kilku kolejnych użyciach rusztu,
dobrze jest przeprowadzać szybkie zabiegi konserwacyjne. Wówczas po zakończeniu
grillowania, smarujemy ruszt olejem i pozostawiamy nad dogasającym paleniskiem.
Zabezpieczona w ten sposób stal jest odporna na korozję, a jeżeli mimo wszystko
pojawią się na niej plamki rdzy, należy wyczyścić go szczotką i ponownie
zakonserwować.
Wieszamy ruszt na trójnogu nad paleniskiem ogrodowym
Cały ruszt pokrywamy olejem jadalnym
Przez godzinę zostawiamy ruszt nad rozpalonym ogniskiem i po tym czasie ściągamy go i czekamy aż ostygnie a nadmiar tłuszczu wycieramy papierowym ręcznikiem. Tak zakonserwowany ruszt do grilla jest gotowy do użycia
Grill ogrodowy + trójnóg Farmcook cena : 260,00 zł KUP TERAZ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz