Składniki :
- 1 kg kiełbasy zwyczajnej
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 buraki czerwone
- 3 duże cebule
- liście kapusty
- olej
- vegeta
- pieprz
Na dno wlewamy troszkę oleju. Może być również łyżka smalcu. Warzywa kroimy na talarki lub na cząstki. Wykładamy kociołek żeliwny liśćmi kapusty i na liście układamy plasterki boczku. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w części lub talarki (jak kto woli) . Na ziemniaki wrzucamy marchewkę, potem buraki, następnie kiełbasę oraz cebulę i tak ułożoną warstwę doprawiamy vegetą oraz pieprzem. Czynność powtarzamy aż składniki się wyczerpią, czyli ponownie ziemniaki, marchewka, buraki, kiełbasa, cebula, przyprawy. Na samą górę układamy plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Kociołek stawiamy na palenisku i prażymy w żarze 1,5 godz.
Proszę pamiętać aby ogień nie był duży! To ważne, żeby prażonki się nie przypaliły.
perfekcyjna strona, zapraszam moją!
OdpowiedzUsuńŁojezu, dawno nie zaglądałam, a tu takie pyszności! Samo przeglądanie etapów (z atrakcyjną Panią Kociołkową w roli głównej;-) to już przeżycie!
OdpowiedzUsuńŚwietne pomysły. Właśnie dostaliśmy taki kociołek, więc na pewno będę tu zaglądać i korzystać. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńCzy kociołek zawsze musi być wypełniony po brzeg czy może być do połowy. Zastanawiam się jaki kociołek kupić, taki mały byłby w sam raz dla naszej rodziny ale gdy przyjdą goście będzie już za mały będę wdzięczna za pomoc
OdpowiedzUsuńLepiej kupić większy kociołek. Nie trzeba wypełniać go po brzegi. Polecam kociołki Farmcook. zapraszam do sklepu www.kociolki.pl Pozdrawiam
UsuńAle świetny pomysł z tym kociołkiem i ile pyszności :) Ciekawe jak to smakuje bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńRany jak to smacznie wygląda!! Narobiłaś mi smak ogromny. Tym bardziej że teraz zakupiłam sobie nowy grill dancook i palę się żeby go wypróbowac ale niestety już po sezonie. Zbliża się listopad i chyba nie uda mi się już złapać cieplejszego dnia :)
OdpowiedzUsuńSuper kociołek na wypady nad wodę czy ogniska, ale mało przydatny w domu. Dla tego do domu kupiłem sobie taki wynalazek jak lotus grill i teraz mogę grillować przy każdej pogodzie.
OdpowiedzUsuńLubicie owoce morza ? Jeśli tak, to ten przepis jest dla was !
OdpowiedzUsuńGrillowane Kalmary z serem feta, idealne na ostatni grill tego roku by pokazać przyjaciołom, że potrafimy być innowacyjni !
Warto spróbować.
ale fajny kociołek! Ja mam tylko grill gazowy, ale pomysł jest ekstra i chyba się zdecyduję na zakup takiego urządzenia.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń