WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



środa, 10 kwietnia 2013

Żeberka w miodzie z ziemniakami


Składniki na kociołek 8 l
- żeberka – 2 kg
- boczek parzony – 40 dag
- ziemniaki – 1kg
- marchewka -2 szt
- pietruszka – 1 szt mała
- por – 1 szt średnia
- miód płynny – 5 łyżek stołowych
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa do żeberek
- ostra papryka mielona – 1 łyżeczka
- bulion -250 ml
Żeberka  pokroić na kawałki, doprawić  przyprawą do żeberek i dodać 5 łyżek miodu. Wszystko wymieszać ze sobą i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Ziemniaki doprawić  przyprawą do ziemniaków, marchewkę i pietruszkę pokroić na talarki.

  Kociołek żeliwny  (farmcook) wykładamy w środku liśćmi kapusty. 


Następnie układamy plasterki boczku. Na boczek układamy żeberka , na żeberka ziemniaki, na ziemniaki marchewkę i pietruszkę i kolejno żeberka, ziemniaki aż do wyczerpania składników. 










Całość zalewamy bulionem , na górę układamy plasterki boczku i przykrywamy liśćmi kapusty.



 Pokrywę dokręcamy , kociołek stawiamy na palenisko i prażymy 1,5 godziny.







Smacznego !

4 komentarze:

  1. Widze ze zima ci nie straszna i sezon kociolkowy rozpoczety:) Bardzo dobrze! A te zeberka wygladaja super, chyba pojawia sie u mnie na dzialce w czasie majowki;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pięknie wyglądają,że jutro robię żeberka.ciekawa jestem czy wyjda tak dobre jak te na zdjęciu powyżej. Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam super przepis ja trochę ztuningowalem go dodając więcej marchwi i schabu 👌

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, dziękuję za wspaniałą inspirację. Gotowanie i grilowanie na świeżym powietrzu, to rewelacyjna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń