Witam Was Kochani!
Dzisiaj wrzucam extra dobry przepis na zupę gulaszową!Sprawdzony oczywiście przeze mnie i moich znajomych!
-smalec do roztopienia
-4 cebule
-1,5kg mięsa wieprzowego lub innego
-bulion z kostki
-2papryki czerwone,żółte i zielone
-pomidory bez skórki-puszka
-0,5kg ziemniaków
-koncentrat
-pieprz
-majeranek
-czerowne wino
-papryka ostra mielona
Wrzuć do kociołka lub garnka trochę smalcu
Następnie kawałki mięsa (może być z łopatki lub wieprzowe)
Jeśli masz w lodówce różne rodzaje mięsa to jeszcze lepiej !
Gdy mięso trochę się podsmaży,wrzucamy drobno posiekaną cebulę czerwoną i białą, ale jak nie macie czerwonej to nic się nie stanie.
Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy paprykę czerwoną, zieloną i żółtą oraz pomidory bez skórki i ziemniaki. Doprawiamy wszystko majerankiem, pieprzem i bulionem z kostki .
Dusimy wszystko w kociołku żeliwnym nad ogniskiem .Dolewamy czerwone wino dzięki któremu smak i aromat będzie jeszcze bardziej intensywny,ale nie zapomnij też o koncentracie.
Teraz już tylko czekamy aż składniki się uduszą i będą miękkie i zabieramy się do jedzenia !
SMACZNEGO...;0)
SMACZNEGO!!!!!!!!!!
No dobra a ile mam dac kostek bulionu na ile wody albo ile koncentratu? można prosic jakies szczególowy? info prosze na urbanczykdamian@wp.pl
OdpowiedzUsuńWITAM SERDECZNIE!
OdpowiedzUsuńJA DAŁAM DWIE KOSTKI ROSOŁOWE, ALE OPRÓCZ TEGO MOŻNA DODAC VEGETĘ.
JEŻELI CHODZI O WODĘ TO LAŁAM NA OKO. WYSTARCZY DOPILNOWAĆ ŻEBY
MIĘSO I WSZYSTKIE SKŁADNIKI BYŁY ZAKRYTE. PODCZAS GOTOWANIA MOŻNA
PRÓBOWAĆ I EWENTUALNIE DODAWAC PRZYPRAWY WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA
NATOMIAST W PRZYPADKU WODY NALEZY JĄ DOLEWAĆ GDY BĘDZIE WYPAROWYWAĆ.
POZDRAWIAM
czy gotujemy z zamkniętym wieczkiem kociołka (mam taki ze srubą na górze)
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńTen kociołek który widoczny jest na zdjęciu to jest bogracz, czyli kociołek węgierski i postawiony jest w ognisku. Jeśli ma Pani/Pan taki z pokrywą to proszę gotować gulasz bez zamkniętej pokrywy gdyż potrawę trzeba mieszać. Najlepiej gotować w żarze. Pozdrawiam
Ja gotuję gulasz w zamkniętym garnku (garnek do pieczonek)
OdpowiedzUsuńCo jakiś czas otwieram, dolewam ciut wina i mieszam.
Nie daję wegety, tylko pieprz, sól, paprykę ostrą i zioła (najczęściej świeże, posiekane)
Acha, daję jeszcze ok. 1/2 kg wędzonego boczku do gulaszu.
Robiłem też wersję meksykańską - z fasolą(2 rodzaje), ostrą papryczką chili, i odrobiną kukurydzy.
Najlepszy przepis z najlepszych. Mimo opublikowania go tyle lat temu - nadal stosuję i uwielbiam!
OdpowiedzUsuń