WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



niedziela, 20 grudnia 2009

PRZEPYSZNA ZUPA GULASZOWA PROSTO Z OGNISKA





Witam Was Kochani!

Dzisiaj wrzucam extra dobry przepis na zupę gulaszową!Sprawdzony oczywiście przeze mnie i moich znajomych!
-smalec do roztopienia
-4 cebule
-1,5kg mięsa wieprzowego lub innego
-bulion z kostki
-2papryki czerwone,żółte i zielone
-pomidory bez skórki-puszka
-0,5kg ziemniaków
-koncentrat
-pieprz
-majeranek
-czerowne wino
-papryka ostra mielona


Wrzuć do  kociołka  lub garnka trochę smalcu
Następnie kawałki mięsa (może być z łopatki lub wieprzowe)
Jeśli masz w lodówce różne rodzaje mięsa to jeszcze lepiej !
Gdy mięso trochę się podsmaży,wrzucamy drobno posiekaną cebulę czerwoną i białą, ale jak nie macie czerwonej to nic się nie stanie.
Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy  paprykę czerwoną, zieloną i żółtą oraz pomidory bez skórki i ziemniaki. Doprawiamy wszystko majerankiem, pieprzem i bulionem z kostki .
Dusimy wszystko w kociołku żeliwnym nad ogniskiem .Dolewamy czerwone wino dzięki któremu smak i aromat będzie jeszcze bardziej intensywny,ale nie zapomnij też o koncentracie.
Teraz już tylko czekamy aż składniki się uduszą i będą miękkie i zabieramy się do jedzenia !
SMACZNEGO...;0)

(juz nie mogą się doczekać....mniam mniam..;0)

SMACZNEGO!!!!!!!!!!

6 komentarzy:

  1. No dobra a ile mam dac kostek bulionu na ile wody albo ile koncentratu? można prosic jakies szczególowy? info prosze na urbanczykdamian@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. WITAM SERDECZNIE!
    JA DAŁAM DWIE KOSTKI ROSOŁOWE, ALE OPRÓCZ TEGO MOŻNA DODAC VEGETĘ.
    JEŻELI CHODZI O WODĘ TO LAŁAM NA OKO. WYSTARCZY DOPILNOWAĆ ŻEBY
    MIĘSO I WSZYSTKIE SKŁADNIKI BYŁY ZAKRYTE. PODCZAS GOTOWANIA MOŻNA
    PRÓBOWAĆ I EWENTUALNIE DODAWAC PRZYPRAWY WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA
    NATOMIAST W PRZYPADKU WODY NALEZY JĄ DOLEWAĆ GDY BĘDZIE WYPAROWYWAĆ.

    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  3. czy gotujemy z zamkniętym wieczkiem kociołka (mam taki ze srubą na górze)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Ten kociołek który widoczny jest na zdjęciu to jest bogracz, czyli kociołek węgierski i postawiony jest w ognisku. Jeśli ma Pani/Pan taki z pokrywą to proszę gotować gulasz bez zamkniętej pokrywy gdyż potrawę trzeba mieszać. Najlepiej gotować w żarze. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja gotuję gulasz w zamkniętym garnku (garnek do pieczonek)
    Co jakiś czas otwieram, dolewam ciut wina i mieszam.
    Nie daję wegety, tylko pieprz, sól, paprykę ostrą i zioła (najczęściej świeże, posiekane)
    Acha, daję jeszcze ok. 1/2 kg wędzonego boczku do gulaszu.

    Robiłem też wersję meksykańską - z fasolą(2 rodzaje), ostrą papryczką chili, i odrobiną kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy przepis z najlepszych. Mimo opublikowania go tyle lat temu - nadal stosuję i uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń