WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



sobota, 30 stycznia 2010

KOCIOŁEK ŻELIWNY NA OGNISKO

Ze Stanów Zjednoczonych przywędrowało do nas grillowanie, które wiosną i latem codziennie gości w polskich ogrodach, działkach, czy nad jeziorami,a zapach grilowanych potraw roznosi się po okolicy...
Z tradycji węgierskiej kuchni natomiast zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...
Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.
Zalążek tej kuchni w naszym kraju zrodził się na Śląsku, gdzie powstały pierwsze odlewy takich kociołków.
Popularne potarwy to  zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki.
Także warto spróbować żeberka w kapuście lub leczo albo gulasz grzybowy...
Dawno temu, bo już w IX wieku  żeliwnych kociołków używali Madziarowie, którzy wrzucali do niego wszystko co uznali za jadalne, czyli każde mięso z dodatkiem warzyw, a w XVI wieku urozmaicili to gotowanie papryką, która od tej pory stała się podstawą kuchni węgierskiej.
Odkąd zaczęto odlewać w Polsce kociołki na ognisko stały się one bardzo ciekawym dodatkiem kulinarnych biesiad i wypadów w plener.
Kociołki żeliwne stały się dobrą alternatywą dla kuchni polowych.



                                                     KOCIOŁEK ŻELIWNY NA OGNISKO


KOCIOŁEK WĘGIERSKI -BOGRACZ




SAGANEK NA OGNISKO


PATELNIA ŻELIWNA Z POKRYWKĄ

2 komentarze:

  1. Fajna strona, ale mała uwaga... Ten kociołek węgierski, to właśnie bogracz! Bogracz to nie danie, to nie zupa, a garnek do powieszenia nad ogniem!!! Można go powiesić nad ogniskiem.
    Zapraszam do poczytania:
    http://prota.extra.hu/bogracs_wstep.php#bogracz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem wiem, ale ludzie również na danie mówią bogracz, a ten kociołek u góry to właśnie kociołek żeliwny. Bogracz mam w innym poście.
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń