Z tradycji węgierskiej kuchni natomiast zaczerpnęliśmy potrawy, które przyrządza się w kociołku węgierskim bezpośrednio na ognisku...
Do Europy kociołki żeliwne przywieźli koczownicy madziarscy, którzy przywędrowali na ten kontynent około 1200 lat temu.
Zalążek tej kuchni w naszym kraju zrodził się na Śląsku, gdzie powstały pierwsze odlewy takich kociołków.
Popularne potarwy to zupa gulaszowa lub pieczonki albo inaczej mówiąc prażonki.
Także warto spróbować żeberka w kapuście lub leczo albo gulasz grzybowy...
Dawno temu, bo już w IX wieku żeliwnych kociołków używali Madziarowie, którzy wrzucali do niego wszystko co uznali za jadalne, czyli każde mięso z dodatkiem warzyw, a w XVI wieku urozmaicili to gotowanie papryką, która od tej pory stała się podstawą kuchni węgierskiej.
Odkąd zaczęto odlewać w Polsce kociołki na ognisko stały się one bardzo ciekawym dodatkiem kulinarnych biesiad i wypadów w plener.
Kociołki żeliwne stały się dobrą alternatywą dla kuchni polowych.
KOCIOŁEK ŻELIWNY NA OGNISKO
KOCIOŁEK WĘGIERSKI -BOGRACZ
SAGANEK NA OGNISKO
PATELNIA ŻELIWNA Z POKRYWKĄ
Fajna strona, ale mała uwaga... Ten kociołek węgierski, to właśnie bogracz! Bogracz to nie danie, to nie zupa, a garnek do powieszenia nad ogniem!!! Można go powiesić nad ogniskiem.
OdpowiedzUsuńZapraszam do poczytania:
http://prota.extra.hu/bogracs_wstep.php#bogracz
Wiem wiem, ale ludzie również na danie mówią bogracz, a ten kociołek u góry to właśnie kociołek żeliwny. Bogracz mam w innym poście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie !
Gdzie mozna zamowic taki kociolek z przesylka do USA
OdpowiedzUsuń