Dzisiaj zorganizowaliśmy szybki wypad w plener z bograczem.
A w nim..
ŻOŁĄDKI Z KACZKI W WARZYWACH
Składniki:
- 1kg żołądków z kaczki (mogą być z kurczaka)
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 3 cebule
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 4 ziemniaki
- główka czosnku
- 1 duża cukinia
- 1 malutka kapusta
- 1 marchewka
- papryka mielona słodka
- vegeta
- pieprz
- 1,5 l wody
Żołądki z kaczki pokroić na małe kawałeczki, paprykę w kostkę, cebulę w krążki, ziemniaki, marchewkę i cukinię w talarki, szczypiorek posiekać,kapustkę pokroić.Wymieszać ze sobą wszystkie składniki , dolać litr wody, wsypać przyprawy, rozpalić ognisko, rozstawić bogracz na trójnogu nad ogniskiem i gotowe...
Od czasu do czasu należy wszystko przemieszać i w razie potrzeby dolewać wodę.
Żołądki z kaczki robiły się dosyć długo, bo aż 1,5 godziny ,ale zamiast żołądków z kaczki można zrobić z kurczaka i będą miękkie dużo szybciej.
do bogracza wrzucam żołądki z kaczki
do żołądków dodaję paprykę,cukinię,ziemniaki,marchewkę,czosnek
wrzucam cebulę i szczypiorek
dorzucam kapustę i wlewam wodę, dodaję przyprawy
mieszam
gotowe......mniam mniam ;0)
Wygląda smakowicie! Czy było tak samo smaczne?
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta kapusta wśród składników! Super!
Było naprawdę pyszne! a kapusta faktycznie dodała charakterystycznego smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda smakowicie, szukam właśnie czegoś takiego tzn. przepisu. A dlaczego a'la Siercz?
OdpowiedzUsuńa'la Siercz ? heheh, wymyśliłam sobie nazwę. Siercz to jest miejscowość i tam właśnie robiłam ten kociołek ;0) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam również na drugiego mojego bloga www.grillobranie.pl
OdpowiedzUsuń