WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



niedziela, 8 maja 2011

GULASZ DROBIOWY Z BOGRACZA

Składniki: 
- 1,5 kg piersi z kurczaka
- po dwie sztuki papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- duża cukinia
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 duże pomidory
- 2 cebule
- olej
- duża główka czosnku
- pieprz
- dwie kostki rosołowe
- majeranek
- koncentrat
- czerwona papryka mielona - 1 opakowanie
- woda niegazowana lub przegotowana


paprykę kroimy w krążki


  cukinię w talarki


 czosnek wyciskamy przez praskę


Do bogracza lejemy olej tak aby zakrył dno. 



Piersi z kurczaka wymieszane z cebulą wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Piersi można sobie zamarynować kilka godzin wcześniej w oleju i cebuli, ale nie jest to konieczne jednak mięso wtedy lepiej smakuje.


Kiedy mięso się podsmaży , dolewamy wodę tak aby mięso było zakryte.
Dusimy około 15 min 


Następnie dodajemy ziemniaki i marchewkę. Dusimy 20 min


Dodajemy całe opakowanie papryki mielonej słodkiej , pieprz, kostki rosołowe, majeranek. Wszystkie przyprawy należy dobierać według swojego smaku.



Dodajemy koncentrat i dusimy 10 min


Następnie dodajemy pokrojone pomidory bez skórki. 


Następnie paprykę oraz cukinię. Całość dusimy jeszcze około 35 min. Podczas duszenia można oczywiście sprawdzać twardość warzyw oraz smak.





Polecam również gulasz drobiowy na winie i boczku .

14 komentarzy:

  1. ja to bym Ciebie schrumkal na deser mniam jakie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem taki gulasz na Węgrzech. Polecam wszystkim gotowanie na świeżym powietrzu, Jedzenie ma zupełnie inny smak - lepszy . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a smakuje jeszcze lepiej....zachęcam do gotowania w plenerze...;0)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest koncentrat pomidorowy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, to jest koncentrat tylko na zdjęciu jest pokazany już rozcieńczony z wodą. Dolałam wodę żeby wykorzystać cały koncentrat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna sprawa gotować w plenerze :)a i czekam na więcej fajnych przepisów. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jasne, że będą kolejne przepisy, a przy okazji zapraszam również na drugiego mojego bloga, który jest poświęcony kociołkowaniu i grillowaniu.
    www.grillobranie.pl

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne przepisy, ale i sprawczyni niczego sobie. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na ile mniej więcej osób jest ten przepis? Chciałbym przygotować to danie dla około 20 osób, więc muszę właściwie ocenić ilość składników.

    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie!
    To zależy jakie porcje Pan wydzieli, bo np. jeżeli będzie chciał Pan podać takie porcje w miseczkach jak na ostatnim zdjęciu to spokojnie 10 porcji z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę bardzo...;0) W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Nasz wyglądał tak: http://www.apetytnaswiat.pl/kajakombo-otwarcie-sezonu-kajakowego-2014-radunia/#!prettyPhoto[1]/http://www.apetytnaswiat.pl/v2//wp-content/gallery/kajakombo-otwarcie-sezonu-kajakowego-2014-radunia/10305051_450205308457103_7298566698503341192_n.jpg

    OdpowiedzUsuń