Składniki:
- 1,5 kg piersi z kurczaka
- po dwie sztuki papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- duża cukinia
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 duże pomidory
- 2 cebule
- olej
- duża główka czosnku
- pieprz
- dwie kostki rosołowe
- majeranek
- koncentrat
- czerwona papryka mielona - 1 opakowanie
- woda niegazowana lub przegotowana
paprykę kroimy w krążki
cukinię w talarki
czosnek wyciskamy przez praskę
Do bogracza lejemy olej tak aby zakrył dno.
Piersi z kurczaka wymieszane z cebulą wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Piersi można sobie zamarynować kilka godzin wcześniej w oleju i cebuli, ale nie jest to konieczne jednak mięso wtedy lepiej smakuje.
Kiedy mięso się podsmaży , dolewamy wodę tak aby mięso było zakryte.
Dusimy około 15 min
Następnie dodajemy ziemniaki i marchewkę. Dusimy 20 min
Dodajemy całe opakowanie papryki mielonej słodkiej , pieprz, kostki rosołowe, majeranek. Wszystkie przyprawy należy dobierać według swojego smaku.
Dodajemy koncentrat i dusimy 10 min
Następnie dodajemy pokrojone pomidory bez skórki.
Następnie paprykę oraz cukinię. Całość dusimy jeszcze około 35 min. Podczas duszenia można oczywiście sprawdzać twardość warzyw oraz smak.
Polecam również gulasz drobiowy na winie i boczku .
ja to bym Ciebie schrumkal na deser mniam jakie ciacho!
OdpowiedzUsuńJadłem taki gulasz na Węgrzech. Polecam wszystkim gotowanie na świeżym powietrzu, Jedzenie ma zupełnie inny smak - lepszy . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie mmm
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze lepiej....zachęcam do gotowania w plenerze...;0)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To jest koncentrat pomidorowy ?
OdpowiedzUsuńTak, to jest koncentrat tylko na zdjęciu jest pokazany już rozcieńczony z wodą. Dolałam wodę żeby wykorzystać cały koncentrat. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa gotować w plenerze :)a i czekam na więcej fajnych przepisów. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJasne, że będą kolejne przepisy, a przy okazji zapraszam również na drugiego mojego bloga, który jest poświęcony kociołkowaniu i grillowaniu.
OdpowiedzUsuńwww.grillobranie.pl
Pozdrawiam
Świetne przepisy, ale i sprawczyni niczego sobie. Mniam.
OdpowiedzUsuńNa ile mniej więcej osób jest ten przepis? Chciałbym przygotować to danie dla około 20 osób, więc muszę właściwie ocenić ilość składników.
OdpowiedzUsuńPiotrek
Witam serdecznie!
OdpowiedzUsuńTo zależy jakie porcje Pan wydzieli, bo np. jeżeli będzie chciał Pan podać takie porcje w miseczkach jak na ostatnim zdjęciu to spokojnie 10 porcji z tego wyjdzie.
Dziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo...;0) W razie jakichkolwiek pytań, proszę pisać. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNasz wyglądał tak: http://www.apetytnaswiat.pl/kajakombo-otwarcie-sezonu-kajakowego-2014-radunia/#!prettyPhoto[1]/http://www.apetytnaswiat.pl/v2//wp-content/gallery/kajakombo-otwarcie-sezonu-kajakowego-2014-radunia/10305051_450205308457103_7298566698503341192_n.jpg
OdpowiedzUsuń