Dzisiaj wrzucam prosty i szybki przepis na coś podobnego do bigosu, heheh... Co prawda nie jest to prawdziwy bigos, ale zawsze coś...a do tego naprawdę pyszny. Można go również przyrządzić w brytfance bądź innym naczyniu, ja jednak uważam , że dania gotowane w kociołku i bograczu nie mają sobie równych i korzystam z każdej możliwej chwili żeby coś upichcić nad ogniskiem.
Składniki :
- cebula - 4szt
- smalec lub olej
- kapusta biała- cała główka
- kabanosy wędzone - 14 szt
- kiełbasa myśliwska lub inna - 3 szt
- szynka wędzona - 40 dag
- papryka czerwona mielona
- pieprz
- ketchup
- koncentrat
W bograczu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę oraz kabanosy pokrojone w plasterki. Można dodać skóry wieprzowe. Podsmażyć około 5 min, wrzucić cebulę pokrojoną w większą kostkę i smażyć kolejne 5 min, następnie kapustę pokrojoną w kawałki jak na bigos wrzucić i wymieszać. Dolać pół litra wody oraz wszystkie przyprawy według uznania. Dodać pół słoiczka koncentratu oraz 1/3 butelki ketchupu pudliszki pikantnego. Może być oczywiście inny. Dusić wszystko w bograczu , mieszając aż będzie miękkie.
Dziqa, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńWiem, heheh...;0)
OdpowiedzUsuńświetny i prosty !
Ale bym se posiedziała przy tym ognisku, łowiąc nosem zapach tej kapustki!
OdpowiedzUsuńA potem michy w dłoń, z pajdą chleba swojskiego!
Nigdy nie robiłam bigosu z kabanosami, ale na 100% wypróbuję...Widać, że musi być dobry ten przepis. Ja dodaję do bigosu kilka śliwek ale z tego co tutaj czytam nie jest to typowy bigos, ale zawsze trzeba wypróbować czegoś innego..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy mogę ten bigos zrobić w kociołku z pokrywą?
Wszystkie składniki wsypać do kociołka, wymieszać, założyć pokrywę i na ogień.
Witam
UsuńNiestety bigos trzeba mieszać w trakcie gotowania, więc kociołek zamknięty pokrywą odpada, ale można zrobić taki bigos nie przykrywając kociołka i po prostu w trakcie gotowania mieszać składniki i dolewać wodę jeśli jest taka potrzeba. Pozdrawiam