Kociołek emaliowany wyłożyć liśćmi kapusty. Nie jest to konieczne. Zazwyczaj liście kapusty stosuje się do kociołków żeliwnych , aby potrawy nie przywierały do ścianek, ale ja używam ich także w kociołkach emaliowanych ponieważ uważam, że liście kapusty dodają smak i aromat.
Następnie kładziemy boczek wędzony
Na to kładziemy skrzydełka z kurczaka również przyprawione według uznania
Wrzucamy ziemniaki wymieszane z przyprawą do ziemniaków
Następnie kolejna warstwa kiełbasy z marchewką, potem skrzydełka i znowu ziemniaki. Układamy składniki warstwowo aż do wyczerpania zapasów
Całość przykrywamy plasterkami boczku
Wszystko zalewamy bulionem - 0,5 l
I przykrywamy liśćmi kapusty
Kociołek stawiamy nad żarem ogniska
Po godzinie danie jest gotowe ;0)
Zapraszam do sklepu z kociołkami żeliwnymi
mnie podoba się ta podstawka pod kociołek, gdzie to można kupić??
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
UsuńTa podstawka to jest palenisko ogrodowe i można je kupić w sklepie www.asos.pl lub www.meble-ogrodowe-sklep.pl
Serdecznie polecam gotowanie w kociołku! Palenisko ogrodowe sprawdza się świetnie wszędzie tam, gdzie nie ma wyznaczonego specjalnego miejsca na ognisko, a przy tym pozwala zachować higienę otoczenia. Wystarczy usunąć popiół i ewentualne kawałki niespalonego drewna i już jest czysto...;0)
Super, tylko gdzie jest instrukcja ile czego kupić?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od pojemności kociołka oraz od tego jakie preferujesz składniki. Można wrzucać do kociołka składniki w różnych proporcjach według własnego uznania :)
UsuńNa oko najlepiej!
OdpowiedzUsuń