WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW!

Gotowanie to jedna z moich ulubionych pasji.
Podzielę się z Wami przepisami na dania z grilla, kociołka żeliwnego i węgierskiego. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie...;0)

Chętnie zamieszczę na moim blogu przepisy ze zdjęciami Waszego autorstwa...;0)

Zapraszam- kontakt mail: rogalabm@tlen.pl



wtorek, 2 lutego 2010

CO POWIECIE NA GOLONKĘ Z OGNISKA?



          Składniki:
         -golonka
         -piwo
         -kapusta kiszona
         -boczek
         -marchewka

Kociołek żeliwny wykładamy boczkiem i wkładamy do niego małe golonki.
Dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę pokrojoną w plasterki i zalewamy piwem żeby w połowie golonki były zakryte (nie w całości)!
Doprawiamy troche pieprzem i vegetą i zakrecamy kociołek.
Dusimy na ogniu około 60 min.



 

12 komentarzy:

  1. TO NIC, ŻE TŁUSTA...ALE SMAK JEST REWELACYJNY
    A DO TEGO TYLKO CHRZAN, CHLEB I...BROWAREK
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. heh, no tak ! połączenie jak najbardziej tradycyjne,
    również polecam. Ostatnio mój mąż jest strasznym zjadaczem tego przysmaku
    Pozdrawiam wszystkich...;0)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm, goloneczka jest pyszna i to jeszcze w piwie a do tego z kapustą. Palce lizać !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam :) Bardzo fajny przepis. Danie wygląda inaczej niż na zdjęciu i robiło się znacznie dłużej ale warto było. W trakcie duszenia w kociołku dodałam soli, pieprzu, magii i majeranku. Ponieważ było troszkę bez smaku :) Jak dla mnie potrawa świetna :) Zaskoczyła smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę. Dzięki za podpowiedź z dodaniem majeranku. Nie pomyślałam o tym wcześniej, ale na 100% kolejna próba przygotowania golonki będzie z majerankiem ;0) Można wcześniej też golonkę troszkę podgotować i dopiero później zrobić w kociołku , ale to dla tych leniwych, którym nie chce się czekać, hehe..;0) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zrobiłem podobnie, ale użyłem golonki wędzonej, kapusty bardzo kwaśnej( przekwaszona w wiaderku plastikowym z poprzedniego roku, własnej produkcji),warzywa prawie jak do rosołu, przyprawy jak do kapuśniaku tylko dużo cukru i pieprzu chili. Wyszło mi świetnie, strawa jedzona po katzu, kwaśna, że oczu nie można było otworzć. Polecam na wekendy i w dużym towarzystwie. Ziutek-Kalisz

    OdpowiedzUsuń
  7. No, no aż ślinka mi cieknie, tak pysznie opisane...;0) Proszę przesłać zdjęcia jeśli Pan ma i wszystkie składniki to wrzucę Pana przepis na bloga...;0)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moze byc golonka bez kosci i czy swieza lub peklowana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie powinno się wyrobów pekolwanych poddawać obróbce w wysokiej temp. przez kilka godzin ponieważ w peksoli tworzą sie związki rakotwórcze

      do poczytania np. w tym linku wpis z
      czwartek, 30 września 2010
      http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?619772 czwartek, 30 września 2010

      polecam ww. stronkę mnóstwo fajnych wędlin i nie tylko do zrobienia, proste przepisy, masa zdjęć z każdego etapu przygotowywania wędlin jak na tej stronce o daniach z kociołka

      Usuń
  9. zdecydowanie piwem zalać i dusić w ognisku ok 3 godziny

    OdpowiedzUsuń
  10. mam dwa pytanka do tej potrawy, po pierwsze ile golonek do kociołka 6L oraz czy golonka powinna być surowa czy peklowana. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Ciężko odpowiedzieć ile golonek wejdzie do kociołka 6 l ponieważ to zależy od ich wielkości. Golonkę peklowaną dusimy około 1 h, natomiast surową można 2 a nawet 3h. Można w trakcie duszenia zdjąć kociołek z ogniska i sprawdzić czy jest miękka. Życzę smacznego

      Usuń