Składniki:
-golonka
-piwo
-kapusta kiszona
-boczek
-marchewka
Kociołek żeliwny wykładamy boczkiem i wkładamy do niego małe golonki.
Dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę pokrojoną w plasterki i zalewamy piwem żeby w połowie golonki były zakryte (nie w całości)!
Doprawiamy troche pieprzem i vegetą i zakrecamy kociołek.
Dusimy na ogniu około 60 min.
TO NIC, ŻE TŁUSTA...ALE SMAK JEST REWELACYJNY
OdpowiedzUsuńA DO TEGO TYLKO CHRZAN, CHLEB I...BROWAREK
POZDRAWIAM
heh, no tak ! połączenie jak najbardziej tradycyjne,
OdpowiedzUsuńrównież polecam. Ostatnio mój mąż jest strasznym zjadaczem tego przysmaku
Pozdrawiam wszystkich...;0)
Mmmmm, goloneczka jest pyszna i to jeszcze w piwie a do tego z kapustą. Palce lizać !
OdpowiedzUsuńWypróbowałam :) Bardzo fajny przepis. Danie wygląda inaczej niż na zdjęciu i robiło się znacznie dłużej ale warto było. W trakcie duszenia w kociołku dodałam soli, pieprzu, magii i majeranku. Ponieważ było troszkę bez smaku :) Jak dla mnie potrawa świetna :) Zaskoczyła smakiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Dzięki za podpowiedź z dodaniem majeranku. Nie pomyślałam o tym wcześniej, ale na 100% kolejna próba przygotowania golonki będzie z majerankiem ;0) Można wcześniej też golonkę troszkę podgotować i dopiero później zrobić w kociołku , ale to dla tych leniwych, którym nie chce się czekać, hehe..;0) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa zrobiłem podobnie, ale użyłem golonki wędzonej, kapusty bardzo kwaśnej( przekwaszona w wiaderku plastikowym z poprzedniego roku, własnej produkcji),warzywa prawie jak do rosołu, przyprawy jak do kapuśniaku tylko dużo cukru i pieprzu chili. Wyszło mi świetnie, strawa jedzona po katzu, kwaśna, że oczu nie można było otworzć. Polecam na wekendy i w dużym towarzystwie. Ziutek-Kalisz
OdpowiedzUsuńNo, no aż ślinka mi cieknie, tak pysznie opisane...;0) Proszę przesłać zdjęcia jeśli Pan ma i wszystkie składniki to wrzucę Pana przepis na bloga...;0)
OdpowiedzUsuńCzy moze byc golonka bez kosci i czy swieza lub peklowana
OdpowiedzUsuńnie powinno się wyrobów pekolwanych poddawać obróbce w wysokiej temp. przez kilka godzin ponieważ w peksoli tworzą sie związki rakotwórcze
Usuńdo poczytania np. w tym linku wpis z
czwartek, 30 września 2010
http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?619772 czwartek, 30 września 2010
polecam ww. stronkę mnóstwo fajnych wędlin i nie tylko do zrobienia, proste przepisy, masa zdjęć z każdego etapu przygotowywania wędlin jak na tej stronce o daniach z kociołka
zdecydowanie piwem zalać i dusić w ognisku ok 3 godziny
OdpowiedzUsuńmam dwa pytanka do tej potrawy, po pierwsze ile golonek do kociołka 6L oraz czy golonka powinna być surowa czy peklowana. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńCiężko odpowiedzieć ile golonek wejdzie do kociołka 6 l ponieważ to zależy od ich wielkości. Golonkę peklowaną dusimy około 1 h, natomiast surową można 2 a nawet 3h. Można w trakcie duszenia zdjąć kociołek z ogniska i sprawdzić czy jest miękka. Życzę smacznego